471. odcinek programu Ewa Gotuje: Karp w cieście z migdałami i piernik kawowy z powidłami

Wigilijny 471. odcinek programu „Ewa Gotuje" dostarczy ci moc bożonarodzeniowych inspiracji. Prowadząca przygotuje klasyczne dania serwowane niemal, w każdym polskim domu. Jak zwykle podkręci jednak ich smak, stosując nieoczywiste rozwiązania kulinarne. Już w najbliższą sobotę przenieś się do kuchni Ewy Wachowicz, gdzie z pewnością poczujesz magię świąt.

Fot.123RF/Picsel

W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa gotuje” zobaczymy dokładnie w Wigilię Bożego Narodzenia. A że przygotowania do świąt autorka programu zaczęła już jakiś czas temu, to do zrobienia zostały jej dosłownie drobiazgi, jak chociażby powieszenie światełek na choince, natomiast do ugotowania zaledwie kilka potraw. 

Co to będzie? – Żurek, barszcz a może grzybowa? Co dom, to inny obyczaj. Ja jeszcze nie zdecydowałam, która z tych zup jako pierwsza trafi na mój wigilijny stół, ale przed kamerami podpowiem, jak zrobić zaskakującą pieczarkową z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów. A podam ją z ziemniakami duszonymi w maśle – zdradza Ewa Wachowicz.

Mamy Wigilię, więc w odcinku musi być ryba! W większości polskich domów zazwyczaj jest nią smażony karp. Ewa też zrobi karpia, ale trochę inaczej niż zazwyczaj – filety pokroi na mniejsze kawałki, po czym obtoczy w cieście z płatkami migdałowymi i dopiero wtedy usmaży. Rybę poda na sosie żurawinowym. 

Na wigilijny deser będzie błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. Ciasto, zanim trafi do piekarnika, nie musi leżakować, a co za tym idzie, taki placek można upiec dosłownie w ostatniej chwili. W dodatku pokryty czekoladą piernik bez problemu dotrwa nawet do Sylwestra. 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 24

15 min
4
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1722

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5