473. odcinek „Ewa Gotuje” już w najbliższą sobotę!

Drugi odcinek 36. sezonu Ewa Gotuje już w najbliższą sobotę 11 marca o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Tym razem Ewa Wachowicz postawi na międzynarodową kuchnię. Będzie coś z Tunezji, Niemiec i Stanów Zjednoczonych. Przy takiej mieszance smaków, każdy znajdzie przepis dla siebie! Odkryj, co czeka widzów w 473. odcinku.

Ewa Wachowicz zdradzi przepis na tunezyjską szakszukę | Fot. materiały prasowe/Polsat

Wszyscy narciarze doskonale wiedzą, że najlepiej jeździ się rano, tuż po otwarciu wyciągu, bo wówczas pod deskami mamy sztruks, czyli świeżo wyratrakowany stok, którego powierzchnia przypomina właśnie ten prążkowany materiał. Trzeba wprawdzie wstać skoro świt, ale naprawdę warto! A że Ewa kilka szybkich przejazdów ma już na koncie i mocno zgłodniała, to zaprosi widzów do swej zawojskiej kuchni, gdzie jak zwykle przygotuje coś pysznego. 

Prowadząca zacznie od pożywnego i bardzo zdrowego śniadania, które równie dobrze może być błyskawicznym lunchem. Potrawa powstanie z inspiracji tunezyjską szakszuką, czyli jajkami w sosie z pomidorów, cebuli i papryki. Jednak w odróżnieniu od pierwowzoru będzie zielona, bo zrobiona na szpinaku, a przybrana awokado. Oryginalna szakszuka tradycyjnie trafia na stół na patelni, na której się robiła. Można rzecz jasna nałożyć oddzielne porcje na talerz, ale trzeba przy tym uważać, żeby płynne żółtko się nie rozlało. Choć nawet jeśli się rozleje, to nic strasznego, bo szakszuka w języku arabskim oznacza… „wielki bałagan”. 

Na szybki obiad autorka programu zaproponuje białe kiełbaski w sosie pomidorowym, wzorowane na niemieckim street foodzie curry wurst. Co ciekawe, sos powstanie pod dachem, natomiast kiełbasę Ewa upiecze przed domem, na ruszcie umieszczonym nad paleniskiem. A dookoła będzie pełno śniegu! 

Wreszcie - jako deser - zobaczymy brownie. To czekoladowe ciasto Ewa robiła w programie wiele razy. Ostatnio nawet... na patelni! A jeszcze wcześniej zaprezentowała wersję na batatach, bananie i maśle orzechowym. Tym razem będzie równie zaskakująco, ponieważ użyje czerwonych buraków i oleju rzepakowego. Przepis amerykański, składniki swojskie - z takiego połączenia brownie wyjdzie znakomicie!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1563

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 327

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5