Egzotyczna kuchnia według Ewy Wachowicz

W najnowszym, 444. odcinku programu kulinarnego Ewa Gotuje nie zabrakło dań z całego świata. Ewa Wachowicz zaskoczyła, przygotowując azjatycką zupę, meksykańskie danie główne i hiszpański deser. Sprawdź, jak przygotować te egzotyczne pyszności.

Fot. Materiały prasowe/Polsat

W sobotę 19 marca, w 444. odcinku kulinarnego programu Ewa Gotuje, gospodyni postanowiła zabrać widzów w różne regiony świata. Podróż po egzotycznych kuchniach rozpoczęła od zupy na orientalną nutę. Przygotowała sycący, a zarazem pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną, lecz mleczkiem kokosowym.

Na danie główne zaproponowała pieczone, luzowane udko indyka podane z sosem czekoladowym. Z kolei za deser Ewa Wachowicz zaserwowała ensaimadę, czyli zakręcone, jak skorupa ślimaka, ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.

W programie Ewa gotuje prowadząca podzieliła się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw. 

1. Tajski krem z batatów i soczewicy według Ewy Wachowicz

 Tajski krem z batatów i soczewicy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić zupę orientalną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata. Dlatego na pierwsze danie Ewa przygotowała tajski krem z batatów i soczewicy. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: bataty, cebula, czosnek, olej ryżowy, soczewica, wywar jarzynowy, curry, sos sojowy, kawałek imbiru, pomidory krojone w zalewie, mleczko kokosowe i sok z limonki. Zupę podała z ryżem, prażonymi płatkami migdałów, papryczką chili i kolendrą.

2. Indyk w sosie mole według Ewy Wachowicz

 Indyk w sosie mole według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić indyka w sosie mole? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni zaproponowała indyka w sosie mole. Do tego dania trzeba przygotować: udziec z indyka (bez kości), sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, olej arachidowy, cebulę, czosnek, czekoladę gorzką, świeżą paprykę czerwoną i papryczkę chili, szalotkę, ziarna kolendry, sezam, goździki, cynamon, gałązkę rozmarynu, rodzynki, orzeszki ziemne. Dodatkiem do dania są frytki z pietruszki, śliwki w marynacie i rozmaryn.

3. Ensaimada według Ewy Wachowicz

 Ensaimada według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jak zrobić ensaimadę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie Ewa Wachowicz upiekła wyjątkowy deser ze słonecznej Majorki, czyli ensaimadę. W przepisie na ten deser znajdują się: mąka, cukier, drożdże, mleko, jajka, żółtko, sól, smalec i cukier puder do dekoracji, a do podania powidła lub konfitura.

Zainspiruj się przepisami Ewy Wachowicz i udaj w podróż po kuchniach świata. Bądź na bieżąco - już za tydzień kolejny odcinek.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5114

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133