Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Biwakowe klasyki spod ręki miłośniczki gotowania Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zaprasza do swojej letniej kuchni w domu z drewnianych bali w cichej i spokojnej Zawoi.

Fot. Materiały prasowe

Tym razem w ogrodzie u stóp Babiej Góry przyrządzi dania z kuchni biwakowej. Idealne do plecaka na górskie wyprawy, które są jej pasją. Proste i smaczne posiłki na wyjazd pod namiot zaprezentuje 19 września w autorskim programie „Ewa gotuje".

Biwakowe klasyki spod ręki miłośniczki gotowania Ewy Wachowicz na INTERIA.TV.

Program Ewy Wachowicz słynie z pysznych dań, ale też zaskakuje pomysłowością jej gospodyni. Palenisko do przygotowywania potraw kuchni biwakowej powstało ze starego pieca na trociny. Służył kiedyś tacie Ewy do opalania warsztatu. Ma do niego ogromny sentyment, dlatego poprosiła kuzyna o przycięcie starego pieca i tak powstało mobilne palenisko.

Często podczas wypraw górskich trzeba samemu przygotować sobie jedzenie. A jak je zrobić? Najlepiej na ognisku i w związku z tym Ewa Wachowicz zacznie od kuchni polowej w ogrodzie. Pierwsza potrawą, którą ugotuje w żeliwnym kociołku na żywym ogniu, będzie pyszna, gęsta i pożywna grochówka. Po grochówce zrobi drugi z biwakowych klasyków. W swojej kuchni Ewa pokaże, jak przyrządzić domową mielonkę. Będzie idealna do kanapek podczas biwaku czy górskiej wędrówki!

Zanim Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego, to przygotuje szybką i zaskakującą zakąskę - czeskie utopence, czyli kiełbaski w marynacie. Te marynowane kiełbaski można również zabrać ze sobą na wycieczkę. Na koniec zrobi domowe mleko migdałowe, na którym powstanie szybki i zdrowy deser biwakowy. Będzie to słodki słoiczek pełen leśnych owoców i płatków orkiszowych, który spokojnie można wrzucić do plecaka.

„Ewa gotuje" odcinek 397 - emisja w sobotę 19 września o 10.10 w Polsacie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser jogurtowo - kryształkowy

Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....

Odsłon: 87

>60 min
14
Dania główne kiełbasa po cygańsku

Doskonałe danie na obiad jak i na kolację. Szybkie w przygotowaniu i tak samo...

Odsłon: 175

15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20