Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Błyskawiczny obiad i deser!

Tym razem Ewa Wachowicz gotowanie zacznie od bardzo smacznej i kremowej zupy z cukinii. Na drugie danie przygotuje makaron fettuccine z pancettą. Z kolei na deser będą gruszki zapiekane w cieście francuskim. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się również ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Błyskawiczny obiad Ewa zacznie od kremowej zupy z cukinii podanej z grzanką i serem feta. Do tej dietetycznej i niebywale smacznej potrawy są niezbędne: cukinia, cebula, czosnek, oliwa, bulion drobiowy, śmietanka 30%, masło, sól i pieprz. Na koniec: grzanki z bagietki, ser feta oraz liście bazylii do podania. Tak niewiele potrzeba, aby pyszny i szybki krem z cukinii podać do stołu!

Na danie główne Ewa zrobi makaron fettuccine z pancettą, czyli z dojrzewającym boczkiem i owczym serem pecorino. To pyszne włoskie danie robi się niemal tak szybko, jak gotuje makaron! Należy zaopatrzyć się tylko w kilka składników: makaron fettuccine, kawałek pancetty ze skórką, cebulę, kawałek Pecorino Romano, sól do gotowania oraz pietruszkę i bazylię.

W programie Ewa pokaże, jak zamarynować w zaprawie musztardowej grzyby z papryką. Do słoików z grzybami po chorwacku należy przyszykować: paprykę czerwoną i żółtą, grzyby leśne, wodę, ocet 10%, cukier, sól, ziarenka pieprzu, liście laurowe, musztardę Dijon i miodową oraz olej.

Deser będzie wykwintny i szybszy w przygotowaniu niż myślicie! Gospodyni zaprosi na gruszki na cieście francuskim. Ten błyskawicznie szybki deser powstanie na gotowym cieście francuskim. A do przygotowania wypieku będą jeszcze potrzebne: jajko, twarde gruszki, tabliczka gorzkiej czekolady i masło. Prosty, szybki i efektowny deser będzie doskonałym zwieńczeniem błyskawicznych dań Ewy Wachowicz!
Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 23 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 432 - emisja w sobotę 23 października o 10.10 w Polsacie!

"Ewa gotuje": Błyskawiczny obiad i deser! W rolach głównych cukinia, fettuccine i gruszka! na INTERIA.TV.

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
34
Ciasta Ciasto Truskawkowe Pole

Ciasto złożone z trzech warstw: delikatnego biszkoptu, kremu budyniowo-jogurt...

Odsłon: 3941

60 min
10
Ciasta Tarta z truskawkami

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem budyniow...

Odsłon: 4027

60 min
12
Ciasta Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym...

Odsłon: 6574

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

16
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

25