Sezon na truskawki

Ewa gotuje: chłodnik, szaszłyki i pyszne rogaliki

To już ostatni odcinek programu „Ewa gotuje” przed wakacjami. Dlatego prowadząca postanowiła podzielić się przepisami na iście letnie dania. Zobaczcie co przygotowała dla was tym razem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Odkąd Ewa wybudowała swoją szklarnię, spędza w niej dużo czasu. Praca związana z sadzeniem i pielęgnacją roślin bardzo ją relaksuje, a dodatkowo, gospodyni ma najlepsze składniki do swoich potraw tuż pod ręką.

W 424. odcinku programu prowadząca zaproponowała przygotowanie zdrowej zupy - bazyliowego chłodnika. Głównym komponentem dania była oczywiście bazylia (najlepiej użyć samych liści tej rośliny, gdyż w łodygach znajduje się mnóstwo włókien), która jako pierwsza trafiła do malaksera. Kolejnymi składnikami były: ogórki, awokado, ząbki czosnku, odrobina soku z cytryny, oliwa, mleko migdałowe i przyprawy. Wszystko Ewa zblendowała na gładki krem. Aby chłodnik był naprawdę zimny, zamiast wstawiać go do lodówki, prowadząca dodała kilka kostek lodu. Zupę podała z rzodkiewką i skropiła oliwą.

1. Chłodnik bazyliowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne gospodyni zaproponowała szaszłyki opiekane na ruszcie. Do ich przygotowania użyła około 800 gramów zmielonego mięsa wieprzowego i wołowego (w proporcjach 1:1). Ponieważ szaszłyki miały być pikantne, zostały przyprawione ostrą papryką chili. By lepiej można było formować mięso, Ewa wstawiła je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie przygotowała szaszłyki.

2. Szaszłyki mielone

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ gospodyni dba o to, aby codziennie jeść surowe warzywa i owoce, szaszłyki postanowiła podać z surówką z marchewki, jabłka i pora.

3. Surówka z pora

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na stół trafił również aromatyczny ryż po zanzibarsku. Jego przygotowanie podpatrzyła na Zanzibarze, gdzie udała się po tym, jak zdobyła szczyt Kilimandżaro.

4. Ryż po zanzibarsku

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po obiedzie przyszedł czas na słodkości - drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Prowadząca rozpoczęła prace od przygotowania nadzienia, następnie zabrała się za drożdżowe ciasto. Gdy wszystkie składniki były gotowe, złożyła z nich przepyszne rogaliki, które doskonale będą smakować do popołudniowej herbaty. Ewa powiedziała, że te słodkości mają jedną wadę, bardzo szybko znikają!

5. Rogaliki drożdżowe z budyniem czekoladowym i truskawkami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli nie udało ci się obejrzeć któregoś odcinka programu "Ewa gotuje", nic straconego, wszystkie z jesiennej ramówki znajdziesz pod tym linkiem.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 115

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25