Ewa Gotuje: chowder z wędzonym łososiem, ziemniaki zapiekane z serem cheddar, ciasto herbaciane

W zeszłym tygodniu rozpoczął się kolejny sezon programu kulinarnego „Ewa gotuje”, w którym prowadząca stawia zarówno na polskie, jak i światowe przysmaki. Tym razem do wspólnego gotowania zaprosiła popularnego kucharza. Ewa Wachowicz z gościem zaprezentują apetyczne potrawy kuchni irlandzkiej.

Zapowiedź 503. odcinka programu „Ewa gotuje” | Fot. materiały prasowe/Polsat

W sobotę 9 marca, w 503. odcinku programu kulinarnego, Ewa Wachowicz sięgnie po potrawy kuchni irlandzkiej. W przygotowaniu pierwszego dania pomoże jej Adam Borowicz. Popularny śląski kucharz jest miłośnikiem ryb i owoców morza oraz znawcą kuchni wyspiarskiej. Widzowie „Ewa gotuje” zobaczą więc, jak przyrządzić chowder, czyli gęstą i bardzo pożywną zupę z wędzonym łososiem. 

Na drugie danie autorka programu zrobi ziemniaki po irlandzku - to nic innego jak kartofle zapiekane z boczkiem i dojrzewającym serem żółtym cheddar. 

Z kolei po obiedzie Ewa zaprosi na ciasto aromatyzowane czarną herbatą - co ciekawe, liście będą parzone w mleku, a nie w wodzie.

To wciąż nie wszystkie atrakcje tego odcinka - znajdzie się jeszcze czas na przygotowanie soli sosnowej, która powstanie na bazie zwykłej soli kuchennej i świeżo zebranego igliwia. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 503. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1