Ewa gotuje: Kartoflanka, gulasz segedyński, babeczki imbirowe z gruszką

Nie lubisz nudy w kuchni? Dawkę kulinarnych pomysłów dostarczy ci Ewa Wachowicz. W 496. odcinku swojego autorskiego programu przygotuje dania pyszne i sycące, które idealnie sprawdzą się w chłodne dni. Pojawi się pyszna i kremowa kartoflanka, gulasz segedyński, czyli potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięs. Na koniec prowadząca poda wyśmienite babeczki z gruszką i imbirem. Takim rarytasom nikt się nie oprze!

Najnowsze przepisy Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe Polsat

Korzystając z pięknej, choć jesiennej, aury Ewa Wachowicz wybierze się na krótką przejażdżkę rowerem. Kilkanaście kilometrów stromymi, beskidzkimi dróżkami spowoduje, że mocno zgłodnieje, więc zaraz po powrocie z lasu zaprosi widzów na coś smakowitego. 

Kucharzenie rozpocznie od bardzo sycącego kremu z ziemniaków, cebuli, czosnku i sera żółtego. Po pożywnej, kremowej zupie przyrządzi danie główne – gulasz segedyński. To doskonały przykład na kuchnię zero waste sprzed blisko 200 lat, bo de facto ta potrawa jest połączeniem klasycznego, madziarskiego gulaszu wieprzowego z kiszoną kapustą… 

W żadnym odcinki nie może zabraknąć słodkiego elementu. Dlatego na deser będą imbirowe babeczki z gruszką, które doskonale wpasują się w jesienny klimat. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 496. odcinek

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 75

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 31

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3