Ewa gotuje: konfitura z żurawiny, oscypek z rusztu, mini zapiekanki i sernik z mango

Ewa Wachowicz w 494. odcinku kulinarną przygodę rozpocznie od góralskich serków prosto z bacówki, które poda z żurawinową konfiturą. Na danie główne zaserwuje wegetariańską zapiekankę warzywną. Nie zabraknie również deseru. Tym razem będzie to sernik z mango.

Konfitura z żurawiny Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz uwielbia lokalne produkty i regionalną kuchnię. Dlatego, za każdym razem, gdy jest pod Babią Górą, sięga po coś, co powstaje na miejscu – w Zawoi. Tym razem kupi górskie serki – prosto z bacówki. Oscypki trafią na ruszt, a po upieczeniu zostaną podane w towarzystwie domowej konfitury zrobionej z lekko przemrożonej, świeżej żurawiny.

Na danie główne będą mini zapiekanki warzywne. Z kolei na deser Ewa zrobi wyśmienity sernik na zimno – na ciasteczkowym spodzie, z masą na bazie twarogu i pulpy z mango. Całość przyozdobi bita śmietana i miąższ z marakui.

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 493. odcinek

Opracowała: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14