Ewa gotuje: Krem z dyni i marchewki, gęsie piersi z kisielem winogronowym i ryżem szafranowym oraz ciasto cytrynowe z malinami!

W sobotę 6 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić znakomity krem z pieczonej dyni i marchewki. Na danie główne będzie pierś gęsia marynowana i pieczona w czerwonym winie oraz kompocie malinowym. Ewa poda ją z kisielem na winogronach i ryżem po persku, który tradycyjnie gotowany jest z szafranem i rodzynkami. Natomiast po obiedzie Ewa upiecze ciasto cytrynowe z malinami. Zobaczymy też, jak zamarynować gruszki w miodzie. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Sezon dyniowy w pełni, dlatego na pierwsze danie będzie kremowa zupa z pieczonej dyni i marchewki. Do tej aromatycznej jesiennej zupy, oprócz dyni i marchewek, dodajemy jeszcze: ziemniaka, czosnek, sól, oliwę, wodę, białe wytrawne wino, kawałek imbiru, curry, mleczko kokosowe i sok z limonki do smaku. Ten krem Ewa poda z pesto z natki marchewki, które robiła w poprzednim odcinku. To pesto jest lekko pikantne i fantastycznie pasuje do kremu dyni i marchewki z orientalną nutą!

Na danie główne będzie gęsina duszona w czerwonym winie, do tego kisiel winogronowy i ryż po persku! Aby ten pyszny posiłek przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: podwójną pierś gęsi, tymianek, majeranek, wino czerwone wytrawne, kompot malinowy lub sok malinowy rozcieńczony wodą, sól, pieprz, winogrono, cukier trzcinowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ryż, cebulę, czosnek, oliwę, wywar jarzynowy, szafran i rodzynki.

Co na deser? Jesienią gruszki smakują naprawdę wybornie! Warto wtedy je zamykać w słoikach. Wystarczy wyciąć gniazda nasienne i zalać je miodem oraz wodą. Takie kiszone gruszki można dodawać do sałatek, mięs, serów i nawet do deserów! Ewa Wachowicz często dostaje prośby od widzów o przepisy na desery bezglutenowe. Dlatego w tym odcinku gospodyni programu je spełni i zaprosi na cytrynowe ciasto bez glutenu, ale za to z malinami! W przepisie na ten wypiek znajdują się: jajka, szczypta soli, cukier trzcinowy, masło, cytryna, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia i garść świeżych malin. Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 6 listopada w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 434 - emisja w sobotę 6 listopada o 10.10 w Polsacie!

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik z polewą czekoladową

Prosty w przygotowaniu i puszysty sernik z polewą z czekolady mlecznej i dese...

Odsłon: 100

30 min
2
Desery Bajaderki chałwowe

Ciasteczka są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wyk...

Odsłon: 69

30 min
1
30 min
0

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

135