Sezon na truskawki

Ewa Gotuje: Krem z pieczonego groszku, kasza jaglana z jabłkami, sernik w pucharkach

Po Wielkanocy nadszedł czas na lekką, zdrową, pożywną kuchnię. W pierwszym poświątecznym odcinku Ewa Wachowicz zdradziła, jak wykorzystać resztki ze spiżarni i wyczarować z ich udziałem pyszne dania.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Święta, święta i po świętach… Pora zrzucić „boczki”, bo przy wielkanocnym stole na pewno coś tam się nazbierało, jak też zrobić porządki w spiżarni i lodówce. Z tego powodu kolejny odcinek Ewa zacznie od spaceru z kijami do nordic walking, natomiast w kuchni pokaże, że z tego, co nam zostało po Wielkanocy, bez problemu można wyczarować kapitalne potrawy. Ale to nie wszystko – będzie niespodzianka! W programie wystąpi dietetyczka, która przez lata dbała o naszych skoczków narciarskich. 

Pierwszą potrawą będzie zaskakujący w smaku orientalny krem z pieczonego zielonego groszku. Zupa zostanie podana z cebulką prażoną w oleju rzepakowym. 

Danie główne to klasyka kuchni sentymentalnej, powrót do lat dzieciństwa, ale… nieco inaczej! Pamiętacie ryż z jabłkami? To sztandarowa pozycja w jadłospisie szkolnych stołówek. Ewa nieco zmodyfikuje przepis i zamiast ryżu użyje bardzo zdrowej i cennej dla naszego organizmu kaszy jaglanej. Właśnie ta odmiana kaszy ma mnóstwo wartości odżywczych, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. 

Na deser będzie bardzo lekki i szybki w przygotowaniu sernik w pucharkach – na zasadzie mono porcji. A ponieważ Ewa zaplanowała remont w spiżarni, to program zakończy przeniesieniem części przetworów do starej skrzyni wiannej po babci. 

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Bułki grahamki

Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...

Odsłon: 183

>60 min
3
Zupy Zupa brokułowa w 30 minut

W zaledwie 30 minut stworzysz prawdziwą perełkę kulinarną – zupę brokułową z...

Odsłon: 185

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20