Ewa Gotuje: Krem z pieczonych pieczarek, filet indyczy z piekarnika, placek tarty z orzechami i kakao

Ewa Wachowicz w swoich programach zachęca widzów do przygotowywania zdrowych i smacznych przepisów. W 463 odcinku opowie nieco więcej o kiszonkach, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zaproponuje również pyszne danie główne z indykiem, a także ciasto, które idealnie sprawdzi się na jesień. Jedno jest pewne, będzie pysznie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W swoich programach Ewa Wachowicz wiele razy zachęcała do jedzenia kiszonek. Jak też mówiła i pokazywała, kisić można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Jednakże do tej pory w „Ewa gotuje” nie było jeszcze kiszenia kapusty!

– Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym kiszeniu czynny udział, bo to właśnie do mnie należało ugniatanie warzywa w beczce. Dlatego kolejny odcinek zacznę właśnie od przygotowania takiej kiszonki – zdradza Ewa.

Rzecz jasna kapusta to nie wszystko. W kuchni autorka programu zrobi dwudaniowy obiad z deserem. Zacznie od kremowej zupy z pieczarek, a poda ją z grzankami, które zapiecze z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone.

– Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym, klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak – podpowiada Wachowicz.

 

Na drugie danie będzie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka z kapusty.  Z kolei na deser Ewa zaproponuje placek tarty z orzechami i kakao według sprawdzonego przepisu sprzed lat. 

 

„Ewa gotuje" odcinek 463 - emisja w sobotę 29 października o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
>60 min
8
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 207

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5