Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Nic nie przebije takiego rosołu, polędwiczek i tarty!

W sobotę 30 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz ugotuje wyjątkowo smaczny rosół. Na danie główne będą polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami. Z kolei na deser Ewa zaproponuje kruchą tartę z kremem i śliwkami duszonymi w sosie. Ponadto podpowie, jak przygotować pesto z natki marchewki. Znajdzie też chwilę na zrobienie zdrowego shota cytrusowego! W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Odkąd Ewa Wachowicz założyła szklarnię, przybyło jej obowiązków. Nic jednak tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza gdy mogą wylądować w domowym bulionie! Dlatego na pierwsze danie będzie rosół zrobiony na pieczonej kurze i wołowinie. Do tej wyjątkowo smacznej zupy, oprócz pieczonego mięsa, niezbędne są: marchewka, pietruszka, seler, cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, gałązki lubczyku, kora cynamonu, śliwki suszone i sok z cytryny do smaku. Natomiast do podania - makaron i natka pietruszki. Na taki pieczony rosół trzeba długo czekać, ale naprawdę warto, bo ego smak jest niesamowity!

Po zupie Ewa zaprosi na danie główne. Tym razem zrobi polędwiczki wieprzowe zapiekane z marynowanymi figami! Aby tę potrawę przygotować, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: polędwiczki wieprzowe, sól, pieprz, masło klarowane, płynny miód, wywar jarzynowy lub drobiowy, figi, ocet balsamiczny i pęczek estragonu. Zapiekane polędwiczki Ewa poda z miksem sałat, marchewką i pomidorkami.

Jesienią, kiedy robi się coraz chłodniej, warto sięgać po cytrusy, bo zawierają dużo witaminy C. Dlatego Ewa zaprezentuje przepis na prozdrowotny shot cytrusowy. Będę do niego potrzebne: pomarańcze, cytryny, kurkuma, pieprz, miód, pieprz cayenne i woda filtrowana.

Po obiedzie musi być deser! Ewa pokaże, jak zrobić pyszną tartę na orzechowym spodzie ze śliwkami w karmelu, a do ciasta krem na bazie mascarpone. Brzmi smakowicie, prawda? Do słodkiego wypieku trafią: mąka, cukier puder, mielone orzechy włoskie, zimne masło, żółtko, zimnej wody, śliwki - najlepiej węgierki, cukier trzcinowy, wytrawne czerwone wino, laska wanilii, cynamon, ser mascarpone, śmietanka 30-36%, ekstraktu waniliowego i do dekoracji gotowego ciasta - świeża mięta.

W kuchni Ewy nic nie może się zmarnować! Dlatego w programie gospodyni pokaże, jak wykorzystać nać marchewki i przygotować z niej pesto. Do tego znakomitego dodatku do chleba czy makaronów należy przyszykować: natkę marchewki, czosnek, uprażone orzechy laskowe, sól oraz oliwę lub olej.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 30 października w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

 

„Ewa gotuje" odcinek 433 - emisja w sobotę 30 października o 10.10 w Polsacie!

 

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go»

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny i smakowity wypiek. Taki pra...

Odsłon: 56

>60 min
2
Dania główne Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym plus rozpływający się ser i id...

Odsłon: 37

30 min
1
>60 min
6

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

16
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

22