Ewa gotuje: potrawy z ciepłych zakątków świata!

W sobotę 19 marca o godzinie 10:00 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje potrawy z egzotyczną nutą. Na przystawkę zaproponuje krem z batatów i soczewicy. Następnie zaprosi widzów na danie główne, czyli pieczone podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Zdradzi również przepis na pyszną ensaimadę.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata!

W kolejnym odcinku Ewa przygotuje zupę na orientalną nutę – sycący i pikantny krem z batatów i soczewicy, zabielony nie śmietaną a mleczkiem kokosowym.

Na danie główne będzie pieczone, luzowane podudzie indyka podane z sosem czekoladowym. Historia tej potrawy jest niesamowita, bowiem wedle legendy powstała ona w jednym z meksykańskich klasztorów. Pewnego dnia siostrzyczki dowiedziały się, że z niespodziewaną wizytą wybiera się do nich ksiądz biskup. Wpadły w popłoch, bo żyły skromnie, a wiadomo – dostojnego gościa trzeba przyjąć czym chata bogata. Na całe szczęście jedna z zakonnic zachowała zimną krew. Upiekła ostatniego, zresztą leciwego już indyka. Zrobiła też sos na bazie papryki, cebuli i czekolady, bo akurat to miała pod ręką.

Na deser autorka programu upiecze ensaimadę, czyli zakręcone jak skorupa ślimaka ciasto drożdżowe z Majorki, które wedle oryginalnej receptury robione jest na smalcu.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 19 marca w nowym odcinku programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 444 - emisja w sobotę 12 marca o 10.00 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Ewa gotuje: Orientalny krem z batatów i soczewicy, indyk w sosie mole, ensaimada na INTERIA.TV.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5047

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133