Ewa gotuje: Pysznie i dietetycznie!

W sobotę 22 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje przystawkę na ciepło z chińskiej kapusty pak choi. Jako danie główne zaproponuje filet z dorsza z sosem jajecznym. Natomiast po obiedzie Ewa upiecze zaskakujący sernik kokosowy.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem widzowie zastaną Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotuje ciepłą przystawkę na kapuście pak choi. Oprócz chińskiej kapusty na patelnię trafią następujące składki: oliwa, czosnek, świeży imbir i papryczka chili, miód, sos sojowy, sok z cytryny, pomidorki koktajlowe, ser z niebieską pleśnią oraz gomasio do smaku. Pyszna i zdrowa przystawka jest szybko gotowa!

Danie głównym będzie bardzo dietetyczna ryba po norwesku, do tego jajeczny sos, puree ziemniaczne z kurkumą i kalafior romanesco. Do przygotowania zapiekanej w piekarniku potrawy należy przygotować: filety z dorsza, sól, biały pieprz, masło klarowane, szalotkę, groszek cukrowy, wodę, białe wino, liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu są niezbędne: jajka, śmietana 18%, mleko, sól, pieprz i natka pietruszki. Do puree, oprócz ziemniaków, obowiązkowe są: kurkuma, masło, mleko i na wierzch koperek. A do podania obiadowego dania - kalafior romanesco.

Przystawkę z pak choi Ewa doprawiła gomasio, czyli mieszaniną soli i sezamu. Można ją kupić, jednak gospodyni pokaże, jak łatwo zrobić ją samemu! Takie gomasio zastępuje zwykłą sól i niesamowicie doprawia wiele potraw, nie tylko orientalnych.

Po obiedzie Ewa zaprosi na dietetyczny sernik kokosowy! Aby upiec ten smakowity deser bez dodatku cukru konieczne są następujące składniki ciasta: mąka, proszek do pieczenia, kakao, masło, erytrol, żółtka i całe jajka, twaróg, mąka ziemniaczana, wiórki, mleczko oraz likier kokosowy a do dekoracji bratki.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 22 maja w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Pysznie i dietetycznie! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Domowe Bake Rolls

Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...

Odsłon: 64

15 min
4
Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 4869

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133