Ewa gotuje: Sałatka na start, żeberka na obiad i tarta na deser!

W sobotę 9 października o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz na początek przygotuje tradycyjną sałatkę szwajcarską. Na danie główne zrobi żeberka w sosie pieprzowym. Na koniec upiecze tartę z białą czekoladą i owocami leśnymi. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Pierwszą potrawą będzie sałatka szwajcarska, z prostych składników: szynki konserwowej, sera żółtego, np. Ementaler, ogórków konserwowych, cebuli, natki pietruszki oraz soli i pieprz.. Sałatkę Ewa doprawi sosem winegret z octu jabłkowego, musztardy ostrej lub miodowej oraz oliwy.

Na danie główne będą pieczone żeberka, a do nich sos z zielonego pieprzu. Do przyrządzenia tej potrawy należy przyszykować: żeberka wieprzowe, sól, kefir, czosnek, sos sojowy, musztardę miodową, paprykę ostrą i słodką w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, śmietankę oraz zielony pieprz marynowany. Żeberka w sosie pieprzowym świetnie smakują z gotowaną kukurydzą.

Do pikantnych żeberek świetnie będą pasowały śliwkowe pikle. Śliwki węgierki, ziele angielskie, goździki oraz kardamon lub laskę wanilii Ewa zaleje zalewą, która powstanie z mieszanki: wody, czerwonego octu winnego, szklanka miodu i soli.

Ponadto Ewa pokaże, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.

Na deser Ewa zrobi tartę z kremem na bazie białej czekolady i położy na niej mnóstwo borówek. Do ciasta będą potrzebne: mąka, masło, sól, cukier puder, żółtko jajka i zimna woda. W kremie znajdą się: śmietanka kremówka 30%, biała czekolada, śmietana i żelatyna. Tartę z białą czekoladą i borówkami gospodyni udekoruje porzeczkami i melisą cytrynową.
Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 9 października w nowym sezonie programu „Ewa gotuje"!

„Ewa gotuje" odcinek 430 - emisja w sobotę 9 października o 10.10 w Polsacie!

"Ewa gotuje": Sałatka na start, żeberka na obiad i pyszna tarta na deser! na INTERIA.TV.

 

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5159

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133