Ewa gotuje: Tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu!

Po zimowej przerwie Ewa Wachowicz wraca na antenę Polsatu z nowymi kulinarnymi inspiracjami. W pierwszym odcinku nowego sezonu gospodyni postawiła na tradycyjne polskie dania przygotowane w nowoczesnej formie.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Po dwumiesięcznej przerwie Ewa Wachowicz przywitała widzów w zimowej scenerii przed swoim domem przy Babiej Górze. Taka aura sprzyja nadrabianiu zaległości i zajmowaniu się sprawami, na które dotąd nie było czasu. Ewa postanowiła odnowić stary kredens, który dawniej należał do jej pradziadków. Przy tej okazji gospodyni udało się odnaleźć prawdziwe skarby – książki, kartki i zeszyty z przepisami. Znaleziska posłużyły jej za inspiracje do nowego sezonu programu „Ewa gotuje”.  Stare przepisy postanowiła odtworzyć w nowoczesnym wydaniu!

Zupa fasolowa z białą kiełbasą według Ewy Wachowicz

 Zupa fasolowa z białą kiełbasą według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa fasolowa z białą kiełbasą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na pierwsze danie Ewa Wachowicz zaserwowała pożywną zupę fasolową, którą przygotowała na Pięknym Jasiu. Przekornie, zamiast rosołu, czy wędzonki, do wywaru doda białą kiełbasę.

Przyrządzenie pierwszej potrawy Ewa zaczęła już dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Nazajutrz mogła przystąpić do gotowania. Na patelni roztopiła solidną łyżkę klarowanego masła i zeszkliła cebulę. Marchewkę, pietruszkę i selera starła na tarce na dużych oczkach i dorzuciła na patelnię. Następnie dodała sporą ilość czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki i odcedzoną fasolę. Całość podlała wodą, przyprawiła majerankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do zupy wrzuciła sparzoną, białą kiełbasę pokrojoną na grubsze plasterki. Na koniec wywar zaprawiła zasmażką.

Zupę fasolową podała z kromką świeżego chleba.

Placki z cebuli według Ewy Wachowicz

 Placki z cebuli według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placki z cebuli według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zupa fasolowa miała solidną wkładkę mięsną, dlatego na drugie dnie Ewa postanowiła podać jarską potrawę – placuszki cebulowe z rybną kiełbasą. Do ich zrobienia Ewa wykorzystała trzy większe cebule, świeży koperek, jajka, mąkę i odrobinę czosnku. Placki usmażyła na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie odsączyła je na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym.

Usmażone placki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Na każdym placuszku ułożyła po plasterku kiełbasy z pstrąga. Talerz udekorowała świeżym koperkiem.

Ciasto drożdżowe z konfiturą i cynamonową kruszonką według Ewy Wachowicz

 Ciasto drożdżowe z konfiturą i cynamonową kruszonką według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z konfiturą i cynamonową kruszonką według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa podała zawijane ciasto drożdżowe z domową konfiturą, migdałami i cynamonową kruszonką. Pracę nad deserem Ewa rozpoczęła od przesiania mąki i przygotowania zaczynu, który następnie odstawiła na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie Ewa do miski dodała rozpuszczone masło z mlekiem i cukier waniliowy. Z podanych składników zagniotła elastycznie, dobrze napowietrzone ciasto, które następnie przykryła ściereczką i ponownie odstawiła do wyrośnięcia. W tym czasie gospodyni zajęła cynamonową kruszonką i siekaniem migdałów.

Po godzinie Ewa odkryła miskę z ciastem drożdżowym, podzieliła je na dwie równe części. Każdą z nich przełożyła na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowała na kształt prostokąta. Ciasto posmarowała gęstą, porzeczkową konfiturą, posypała posiekanymi migdałami i zwinęła w rulon. Górę rolad posmarowała rozbełtanym jajkiem i posypała kruszonką. Drożdżówki wstawiła do zimnego piekarnika i piekła w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.  

Po przestudzeniu deser jest gotowy do serwowania. Strucla drożdżowa najlepiej smakuje podawana ze szklanką zimnego mleka.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20
30 min
3
30 min
2
wszystkie
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5