Ewa gotuje: zielone gofry, risotto z borowikami oraz sernik z białą czekoladą!

W sobotę 14 listopada o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz gotowanie zacznie od przygotowania gofrów, ale w zaskakującej wytrawnej odsłonie. Sprawdzonymi przepisami podzieli się w programie „Ewa gotuje”.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz ma koszyk pełen prawdziwków i rydzów. Część grzybów suszy starą metodą - na nitce, resztę zużyje na świeżo. Zanim gospodyni coś smacznego z nich wyczaruje, zaprasza do swojej kuchni na bardzo szybką i zaskakującą potrawę.

Zacznie od zielonych gofrów - właśnie z dodatkiem szpinaku. A pozostałe składniki potrzebne do ich przygotowania to: oliwa, sok z cytryny, mleko ryżowe lub migdałowe, mąka, ksylitol, proszek do pieczenia, jajko i szczypta soli. Takie szpinakowe gofry smarujemy kozim serem i układamy na nich plasterki awokado skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Będą doskonałe między innymi na zdrowe śniadanie lub na przystawkę.

Na danie główne Ewa Wachowicz zrobi zaskakujące risotto z borowikami, w którym zamiast ryżu użyje pokrojonego w drobną kostkę selera. Do przygotowania potrawy będą potrzebne: duży seler, cebula, kilka świeżych grzybów leśnych, masło klarowane, wywar jarzynowy, białe wytrawne wino, śmietana kremówka i twardy włoski ser lub oscypek. Do przyprawienia sól, pieprz i natka pietruszki oraz kiełki czarnuszki do przyozdobienia gotowego dania.

W programie „Ewa gotuje" zobaczymy też jak zakisić rydze.

Na deser będzie sernik z białą czekoladą na orzechowym spodzie z płatkami owsianymi. Do przygotowania masy serowej trzeba przygotować: biały ser, śmietana kremówka, biała czekolada, jajka, otarta skórka z cytryny i mąka ziemniaczana. A do dekoracji upieczonego sernika: cytryna, figa, porzeczki, borówki, miechunka i mięta. Ewa Wachowicz taki sernik podaje z musem z mango, bo jest słodko - kwaśny, dlatego idealnie komponuje się z sernikiem na białej czekoladzie.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 14 listopada w programie „Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Hity podniebienia w nowym wydaniu, a w głównych rolach - szpinak, seler i biała czekolada! na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53508

>60 min
115
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 51

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133