Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemniakami. Na danie główne zaserwuje włoskie risotto z kurczakiem, szparagami i oscypkiem. Na koniec pokaże, jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu.

Fot. materiały prasowe/Polsat

To już ostatni odcinek w ramówce wiosennej! Tym razem Ewa sięgnie po recepturę autorstwa naszych wschodnich sąsiadów i ugotuje zielony barszcz ukraiński – bardzo prostą, sezonową zupę, podobną trochę do rodzimej szczawiowej, ale z większą ilością różnego rodzaju zieleniny. 

Kolejną potrawą będzie włoskie risotto z kurczakiem i szparagami oraz oscypkiem. W oryginalnym przepisie na patelni powinien znaleźć się wprawdzie jeden z tak zwanych włoskich serów stołowych. Stołowych, czyli takich, które Włosi zawsze mają pod ręką – jak chociażby parmezan czy grana padano. Ale że jesteśmy w Beskidach, to gospodyni programu wykorzysta właśnie góralski oscypek. 

Po obiedzie musi być coś słodkiego – Ewa pokaże jak zrobić domowe lody o smaku solonego karmelu. I to bez użycia specjalnej maszynki! Bazą lodów będzie własnoręcznie przygotowany kajmak. Można kupić taką masę gotową albo ugotować ją samemu parząc przez kilka godzin skondensowane mleko słodzone – w zamkniętej puszce. Przed otwarciem trzeba je wystudzić – żeby się nie poparzyć, jak też nie zbierać słodkiego i lepkiego kajmaku z sufitu. 

Z programu widzowie dowiedzą się też w jaki sposób można przechowywać ryż – i to nawet przez kilka lat. Ziarenka wystarczy przesypać do słoika, wrzucić listek laurowy i zakręcić. A następnie wstawić na kilkanaście minut do średnio rozgrzanego piekarnika. 

„Ewa gotuje" odcinek 454 - emisja w sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie oraz Polsat Go! 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
>60 min
8
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 201

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5