Sezon na truskawki

Ewa gotuje: Zupa szpinakowa, falafele, ciasto czekoladowe bez mąki

W kolejnym odcinku autorskiego programu, Ewa zabierze nas do swojego domku u podnóża Babiej Góry, gdzie przygotuje proste dania ze składników, które każdy z nas ma w kuchni.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Czy używając prostych, ogólnodostępnych składników można wyczarować smakowity, dwudaniowy obiad z deserem? Oczywiście! Wystarczy odrobina dobrych chęci, jak też odpowiednie receptury, które Ewa wykorzysta w kolejnym odcinku swego programu.

Gotowanie zacznie od bardzo prostej, ale za to niezwykle smacznej, zupy szpinakowej. Następnie zaprosi na falafele, czyli bezmięsne klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na Bliskim Wschodzie, skąd falafele pochodzą, robi się je z ciecierzycy. Ewa przygotuję spolszczoną wersję na kaszy jaglanej.

Deser będzie mocno czekoladowy – autorka programu upiecze torcik z dużą ilością gorzkiej czekolady. Zresztą krem też będzie czekoladowy. Całość ozdobią sezonowe owoce – truskawki, maliny i borówki.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Bułki grahamki

Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...

Odsłon: 179

>60 min
3
Zupy Zupa brokułowa w 30 minut

W zaledwie 30 minut stworzysz prawdziwą perełkę kulinarną – zupę brokułową z...

Odsłon: 180

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20