Jubileuszowy 469. odcinek Ewa Gotuje: Rosół królewski, gołąbki z karpiem, ciasteczka słoneczka

Widzowie wraz z Ewą Wachowicz już w najbliższą sobotę 10 grudnia 2022 roku będą świętować 15-lecie programu „Ewa Gotuje". Prowadząca przygotuje dania na uroczysty obiad, czyli rosół, gołąbki i ciasteczka. Nie są to jednak tradycyjne przepisy - do każdego z nich Ewa wprowadziła drobne zmiany. Przekonaj się, oglądając odcinek!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ten rok jest dla Ewy wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia, który - choć wówczas jeszcze tego nie wiedziała - otwarł jej drzwi do ekscytującego świata telewizji. Początki były dość nietypowe, ponieważ jeden z programów informacyjnych pokazał młodziutką dziewczynę z Klęczan koło Gorlic jadącą… traktorem! I właśnie z tego powodu świąteczny odcinek programu zacznie się od przejażdżki leciwym, za to pięknie odrestaurowanym Ursusem. 

Fot. materiały prasowe/Polsat

To niejedyna rocznica! 15 lat po założeniu korony najpiękniejszej Polki nasza Miss nagrała materiał do autorskiego, kulinarnego programu „Ewa gotuje”. Pierwszy odcinek miał emisję tuż przed Wigilią Bożego Narodzenia, drugi zaraz przed Sylwestrem. Jak łatwo policzyć, w tym roku przypada więc jubileusz - na szklanym ekranie Ewa gotuje 15. rok z rzędu, goszcząc w naszych domach co sobotę. Z tej okazji autorka programu postanowiła sięgnąć po trzy sprawdzone receptury oraz produkty, których wielokrotnie używała przed kamerą. 

Ewa Wachowicz zacznie od solidnego rosołu - potrawy, bez której nie wyobraża sobie zarówno dzieciństwa, jak i współczesnej kuchni polskiej. Ten bulion nie będzie jednak zwykłym wywarem na mięsie i warzywach, ponieważ z okazji jubileuszu programu Ewa zrobi rosół królewski - z pieczarkami, jajkiem poszetowym i smażoną wątróbką. 

Na danie główne będzie ryba. W grudniu 2007 roku, w pierwszym odcinku programu, Ewa przyrządziła wigilijnego karpia. Zrobiła go wedle bodaj najprostszej receptury - podzieliła na dzwonka, obtoczyła w mące i usmażyła na mocno rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Od tamtej pory po karpia sięgała kilkanaście razy - faszerowała go leśnymi grzybami, mieliła do paprykarza, gotowała na nim zupę, studziła w galarecie, a nawet wędziła, dodawała do sałatki, jak też „kłóciła” z serem, robiąc awanturkę. Tym razem Ewa zaprosi na karpia zawiniętego w liście kapusty! Innymi słowy... zrobi gołąbki. Poda je z sosem grzybowym. 

Na deser będą ciasteczka-słoneczka. Kiedyś, będąc gościem w programie „Bezludna wyspa”, Ewa poczęstowałam nimi Ninę Terentiew. Przepis na ten wypiek znalazł się później w jej pierwszej książce kucharskiej, jak też przygotowała go w drugim odcinku „Ewa gotuje”. Wówczas słoneczka przełożyła masą kawową i obtoczyła w kokosie, 15 lat później zrobi trochę inaczej - masę zastąpią powidła, a kokos drobno zmielone orzechy włoskie. 

Rzecz jasna w odcinku będzie też tort. Tym razem jednak nie przygotuje go Ewa, ponieważ specjalnie dla prowadzącej piętrowe ciasto postanowiła zamówić ekipa realizująca program. 

„Ewa gotuje" jubileuszowy odcinek 469 - emisja w sobotę 10 grudnia o godzinie 10:05 w Polsacie oraz Polsat Go!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1582

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 348

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5