Jubileuszowy obiad w „Ewa Gotuje". To już 15 lat!

Tuż przed Wigilią Bożego Narodzenia przypada 15-lecie programu „Ewa Gotuje". Z tej okazji jego autorka postanowiła sięgnąć po 3 sprawdzone receptury. Ewa Wachowicz jubileuszowy obiad rozpoczęła od rosołu królewskiego, a na danie główne zaserwowała gołąbki z karpiem. Na deser podała ciasteczka-słoneczka z powidłami. Odkryj wszystkie pyszne przepisy!

Fot.123RF/Picsel

Ten rok jest dla Ewy Wachowicz wyjątkowy. Równo 30 lat temu zdobyła tytuł Miss Polonia, który - choć wówczas jeszcze tego nie wiedziała - otwarł jej drzwi do ekscytującego świata telewizji. Początki były dość nietypowe, ponieważ jeden z programów informacyjnych pokazał młodziutką dziewczynę z Klęczan koło Gorlic jadącą… traktorem! I właśnie z tego powodu świąteczny odcinek programu rozpoczął się od przejażdżki leciwym, za to pięknie odrestaurowanym Ursusem.

Fot. materiały prasowe/Polsat

15 lat po założeniu korony najpiękniejszej Polki nasza Miss nagrała materiał do autorskiego, kulinarnego programu „Ewa gotuje”. Pierwszy odcinek miał emisję tuż przed Wigilią Bożego Narodzenia, drugi zaraz przed Sylwestrem. Jak łatwo policzyć, w tym roku przypada więc kolejna ważna rocznica, czyli jubileusz programu. Ewa gotuje 15. rok z rzędu, goszcząc w naszych domach co sobotę. Z tej okazji autorka programu postanowiła sięgnąć po trzy sprawdzone receptury oraz produkty, których wielokrotnie używała przed kamerą.

1. Rosół królewski według Ewy Wachowicz

 Rosół królewski według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rosół królewski według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwszym daniem zaserwowanym podczas jubileuszowego obiadu był rosół królewski. Jak przyznała prowadząca, polska zupa kojarzy jej się zarówno z kulinarnymi początkami, jak i obecną, bardziej nowoczesną kuchnią. To wyjątkowa i bardzo bogata potrawa, ponieważ bulion przygotowuje się na cielęcinie, drobiu i wołowinie, a podaje z pieczarkami, ziemniakami, jajkiem poszetowym i smażoną wątróbką.

2. Gołąbki z karpiem według Ewy Wachowicz

 Gołąbki z karpiem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Gołąbki z karpiem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz wróciła następnie myślami do grudnia 2007 roku, kiedy w pierwszym odcinku autorskiego programu przyrządzała wigilijnego karpia. W kolejnych sezonach „Ewa Gotuje" ryba pojawiała się niejednokrotnie. Właśnie dlatego, również podczas jubileuszowego obiadu, postawiła na ten produkt, choć w zupełnie niespodziewanej odmianie. Prowadząca przygotowała gołąbki z karpiem, które świetnie sprawdzą się na święta, ale nie tylko. Zaproponowała do nich sos grzybowy.

3. Ciasteczka słoneczka według Ewy Wachowicz

 Ciasteczka słoneczka według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasteczka słoneczka według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W tak specjalnym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła odświeżyć też przepis na ciasteczka słoneczka, które podała w drugim, okołosylwestrowym odcinku programu w 2007 roku. Receptura na ten wypiek znalazła się również później w jej pierwszej książce kucharskiej. Wówczas jednak słoneczka przełożyła masą kawową i obtoczyła w kokosie. 15 lat później Ewa Wachowicz postanowiła nieco je zmienić. Masę zastąpiła powidłami, a kokos - drobno zmielonymi orzechami włoskimi.

W 469. jubileuszowym odcinku nie mogło zabraknąć też tortu. Tym razem nie przygotowała go jednak Ewa, ponieważ specjalnie dla prowadzącej piętrowe ciasto postanowiła zamówić ekipa realizująca program.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1707

15 min
16
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5