Międzynarodowa kuchnia Ewy Wachowicz

W 467. odcinku kulinarnego programu „Ewa Gotuje" prowadząca postawiła na różnorodne smaki. Przygotowała włoską i polską przystawkę, a na danie główne zabrała widzów do Holandii. Na deser przyrządziła klasyczne amerykańskie ciasto, ale... z pewną niespodzianką. Przekonaj się, jak zrobić wszystkie smakołyki!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zabrała widzów w prawdziwą podróż kulinarną. Krzątaninę kuchenną rozpoczęła od przyrządzenia aromatycznych przystawek imprezowych, które z pewnością zaspokoją pierwszy głód gości. Przygotowała dwie odmienne propozycje, które świetnie przydadzą się nie tylko na andrzejki czy sylwestra, ale na każde spotkanie z bliskimi.

1. Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz

 Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Bruschetta według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W pierwszej kolejności gospodyni postawiła na włoskie bruschetty. To chrupiące grzanki w towarzystwie pomidora, czosnku i pięknie pachnącej bazylii. Ewa Wachowicz wymyśliła, że połączy te klasyczne składniki z sosem musztardowo-paprykowym, który doda całości większej wyrazistości. Prowadząca podkreśliła, że należy odpowiednio przygotować pomidory, aby bagietka nie przyjęła zbyt dużo wilgoci od pomidora. 

2. Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz

 Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Paszteciki z kapustą i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drugie czekadełko, które przyrządzała w tym odcinku Ewa Wachowicz, bardziej kojarzy się z polskimi smakami. Paszteciki nadziane zostały kapustą i śliwkami, ale także cebulką i grzybami. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że bazą przystawki stało się ciasto francuskie. Taką przekąskę zrobisz więc bez większego problemu. Świetnie sprawdzą się na andrzejki, a nawet wigilię!

3. Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz

 Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kapsalony holenderskie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Daniem głównym okazały się holenderskie kapsalony. Ewa Wachowicz wyjaśniła, że to sycąca potrawa skomponowana z domowych, chrupiących frytek, soczystej piersi z kurczaka oraz orzeźwiającej, warzywnej sałatki. Wszystkie składniki są ze sobą połączone w foremce jak na pasztet.

– Przepis na kapsalony wymyślił ponoć pewien fryzjer z Rotterdamu, który w jednej potrawie postanowił połączyć wszystko to, co najbardziej lubił jeść na co dzień. Fantazji mu nie brakowało, że o poczuciu humoru nie wspomnę, bo w języku niderlandzkim kapsalon to nic innego jak… zakład fryzjerski! – wytłumaczyła Ewa Wachowicz.

Pod koniec odcinka przyszedł czas na wyczekiwany deser. Tym razem Ewa Wachowicz zabrała nas do Stanów Zjednoczonych, słynących z czekoladowego brownie. Prowadząca postawiła na jeszcze prostszy przepis, bez użycia piekarnika!

4. Brownie z patelni według Ewy Wachowicz

 Brownie z patelni według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Brownie z patelni według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz postanowiła wykonać brownie z patelni. Wystarczy przygotować głębokie naczynie, wrzucić do niego wszystkie składniki na ciasto, wymieszać dokładnie i przykryć pokrywką - w ten sposób brownie nieco wyrośnie. W międzyczasie warto zrobić jeszcze polewę czekoladową, która ozdobi deser. To najprostszy i ekspresowy przepis na słodycz na ostatnią chwilę.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?
Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1707

15 min
16
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5