Peruwiańskie potrawy w kuchni Ewy Wachowicz

Po długiej zimowej przerwie Ewa Wachowicz przywitała widzów z Zawoi. W pierwszym odcinku nowego sezonu gospodyni zaprezentowała ciekawe przepisy na dania kuchni peruwiańskiej. Jesteście ciekawi, jakie smaki zawitały w jej kuchni? Zdradzamy przepisy z najnowszego odcinka!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Inspiracje do przygotowania nowych, niesamowitych potraw Ewa Wachowicz zaczerpnęła z Peru, gdzie jakiś czas temu udała się ze swoimi znajomymi w daleką podróż, w celu zdobywania kolejnych górskich szczytów. Jak sama podkreśla - kuchnia peruwiańska jest niesamowitą mieszanką wielu kultur i narodowości, dlatego doświadczenia kulinarne, jakie zebrała podczas wizyty w tym kraju, będzie wykorzystywała wielokrotnie w 34. sezonie programu „Ewa gotuje".

 

1. Pan con chicharrón według Ewy Wachowicz

Pan con chicharrón według Ewy Wachowicz

Pan con chicharrón według Ewy Wachowicz  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pracę w kuchni rozpoczęła od przyrządzenia pysznej peruwiańskiej kanapki, która doskonale sprawdzi się na śniadanie. W jej skład wchodzi parzony boczek z chrupiącą skórką, bataty i salsa kreolska. W pierwszej kolejności Ewa zajęła się boczkiem.

Solidny kawałek mięsa wrzuciła do gotującej się wody. Dodała liście laurowe, kilka ząbków czosnku w łupinach, gałązki świeżej mięty oraz odrobinę soli. Boczek zostawiła w garnku z wodą i parzyła na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie mięso wstawiła do piekarnika, tak aby jego skórka odpowiednio się zarumieniła.
W tym czasie zajęła się kreolską salsą. Cebulę i paprykę skroiła w drobną kosteczkę, warzywa przyprawiła solą, sokiem z limonki oraz świeżą kolendrą (to konieczny dodatek do salsy kreońskiej). Ostatnim składnikiem kanapki są bataty, które obrała ze skórki, pokroiła w plasterki i obsmażyła po równo z każdej strony na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym.

Kanapkę można złożyć na ciepło lub na zimno - w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Do rozkrojonej bułki trafił gruby plaster boczku, bataty oraz spora porcja salsy. Tak przygotowane peruwiańskie śniadanie jest gotowe do jedzenia.

 

2. Ají de gallina według Ewy Wachowicz

Ají de gallina według Ewy Wachowicz

Ají de gallina według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni zaserwowała kolejny klasyk z dalekiego Peru - kurczak z chili z jedną czarną oliwką. Na początek Ewa obgotowała piersi z kurczaka, następnie przystąpiła do przygotowania sosu. Do robota kuchennego wlała pół litra zagęszczonego niesłodzonego mleka oraz wrzuciła rozdrobnione trzy, cztery kromki z bułki. Całość zmiksowała.

Następnie na patelni podsmażyła pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Kiedy cebula zyskała szklisty, złoty kolor, gospodyni dodała do niej skrojoną żółtą paprykę oraz przyprawy tj. kurkuma i chili.
Pod koniec na patelnię trafiło mleko. Do aromatycznego żółtego sosu Ewa dorzuciła poszarpane na kawałki mięso. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Do gotowego sosu gospodyni dodała posiekane orzechy i przyprawy. Gulasz z kurczaka cudownie smakuje z ryżem i gotowanymi ziemniakami i połówką gotowanego jaja oraz z czarną oliwką. Dla urozmaicenia potrawy Ewa Wachowicz dodała polski akcent - odrobinę tartego oscypka.

 

3. Churros według Ewy Wachowicz

Churros według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Po peruwiańskim śniadaniu i sycącym obiedzie Ewa zdradziła przepis na słodki latynoski deser - churros. Te chrupiące paluszki pochodzą z Hiszpanii, ale są również bardzo popularne w Peru.

Do deseru Ewa wykorzystała kostkę masła, cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki gospodyni zaparzyła w garnku. Podobne ciasto często wykorzystujemy do przygotowania ptysiów i eklerów. Parzone ciasto gospodyni odstawiła do wystygnięcia. Następnie dodała do niego jajka i zmiksowała na gładką masę. Na sam koniec ciasto przełożyła do rękawa cukierniczego.

Słodkie churros wyciskała na mocno rozgrzany olej. Smażone paluszki najczęściej podaje się z gorącą czekoladą. Można je również posypać cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany deser stanowi idealny dodatek do pysznej, gorącej kawy. Smacznego!

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5117

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133