Początek lata w kuchni Ewy Wachowicz

W ostatnim odcinku 36. sezonu programu „Ewa gotuje” gospodyni sięgnęła po przepisy, które idealnie sprawdzą się w ciepłe dni. Na początek zdradziła, jak przyrządzić chłodnik z awokado, następnie przeniosła się do ogrodu, gdzie podzieliła się przepisem na pieczonego pstrąga z pesto. Na koniec pokazała przepis na torcik z truskawkami.

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisami na dania na lato | Fot. materiały prasowe/Polsat

Pogoda w maju dopisuje, dlatego Ewa Wachowicz postanowiła uruchomić w ogrodzie swoją starą angielkę, którą wykorzystała do upieczenia głównej potrawy. Zanim jednak przeszła do gotowania pod chmurką, pokazała, jak pożywną zupą zaspokoić głód i pragnienie w gorące dni. Przygotowanie potraw zaczęła od chłodnika.  

Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz

 Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz w programie pokazywała już przepisy na chłodnik z botwinki i ogórków, zarówno tych świeżych, jak i kiszonych. Tym razem postanowiła zrobić zupę na bazie awokado. Zaczęła od przekrojenia owoców, wyciągnięcia pestek i wydrążenia miąższu ze środka. Następnie do awokado dodała sok z limonki, żeby owoce nie pociemniały oraz sporą porcję jogurtu naturalnego i szklankę bulionu. Wsypała również posiekany pęczek natki pietruszki oraz koperku. Składniki zmiksowała na gładki krem.

Chłodnik doprawiła solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Przed podaniem zupę schłodziła w lodówce. Miski z kremem udekorowała koperkiem oraz pokrojoną w kostkę rzodkiewką

Pstrąg na kaszy owsianej z pesto według Ewy Wachowicz

 Pstrąg na kaszy owsianej z pesto według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pstrąg na kaszy owsianej z pesto według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie

Po zimnym chłodniku prowadząca zaprosiła widzów na ciepły posiłek - pysznego pstrąga zapiekanego z brokułami na kaszy owsianej. Danie upiekła w ogrodzie na starej angielce, ale w domowych warunkach rybę można również upiec w tradycyjnym piekarniku lub na ruszcie.

Przygotowanie dania głównego gospodyni zaczęła od podgotowania różyczek brokułów. Warzywa wrzuciła na osolony wrzątek i gotowała przez około minutę. Następnie brokuły przełożyła do miski z lodem i wodą, żeby je zahartować. Dzięki temu zachowały one swój piękny zielony kolor. Odcedzone z nadmiaru wody brokuły doprawiła pesto z czosnku niedźwiedziego.

W kolejnym kroku Ewa Wachowicz zabrała się za kaszotto. W dużym garnku rozpuściła solidną łyżkę klarowanego masła i podsmażyła na nim cebulę na rumiany kolor. Następnie do garnka wsypała kaszę owsianą i podlała ją wywarem jarzynowym. Składniki gotowała przez kilkanaście minut, aż kasza napęczniała i wchłonęła cały bulion.

Na koniec gospodyni zajęła się złożeniem potrawy. Kaszę owsianą przełożyła do aluminiowych foremek. Na wierzch ułożyła blanszowane brokuły z pesto. Składniki przykryła płatami pstrąga, obracając je skórą do góry. Rybę posmarowała kwaśną śmietaną. Każdą foremkę owinęła folią aluminiową. Danie główne piekła na zewnątrz w szabaśniku przez około 30 minut.

Torcik z truskawkami i galaretką w palisadzie z biszkoptów według Ewy Wachowicz

 Torcik z truskawkami i galaretką w palisadzie z biszkoptów według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Torcik z truskawkami i galaretką w palisadzie z biszkoptów według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis kliknij w zdjęcie

Po obiedzie czas na deser! Ewa Wachowicz postanowiła zrobić pyszny torcik bez pieczenia z truskawkami i galaretką. Przygotowanie ciasta rozpoczęła do rozpuszczenia galaretki w gorącej wodzie. Następnie zabrała się za spód z pokruszonych herbatników i rozpuszczonego masła. Składniki wymieszała, przełożyła na dno tortownicy i schłodziła w lodówce. Letni deser nie może obyć się bez owoców, dlatego na kruchy spód gospodyni wyłożyła truskawki pokrojone w ćwiartki.

W kolejnym etapie Ewa Wachowicz wykonała kremSłodką, wysokoprocentową śmietankę ubiła na sztywną, puszystą pianę. Do niej dodała schłodzoną, tężejącą galaretkę. Masę wyłożyła na truskawki. Ciasto wstawiła do lodówki na około godzinę. Na koniec deser udekorowała truskawkami z galaretką. Brzegi ciasta obłożyła palisadą z podłużnych biszkoptów.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
>60 min
8
Śniadania Mini omleciki z brokułem i marchewką

Dzisiaj bardzo smaczne, proste i szybkie jedzonko, są to mini omleciki z warz...

Odsłon: 207

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5