Potrawy na domową imprezę Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz w 497 odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje” podzieliła się z widzami pomysłami na przekąski i deser, które można zaserwować podczas spotkania ze znajomymi. Prowadzącą dla swoich gości przygotowała pieczarki w cieście, pizzę i przepyszne dyniowe rogaliki.

Przepisy Ewy Wachowicz na imprezowe przekąski | Fot. materiały prasowe/Polsat

Jeszcze przed tygodniem Ewa Wachowicz była w Beskidach, jednak na weekend postanowiła wrócić do Krakowa, aby spędzić czas ze znajomymi. To właśnie z myślą o nich przygotowała wyśmienitą przystawkę, niebanalną przekąskę oraz słodki deser, który rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni smakiem podanych rarytasów, dlatego zachęcamy do zapisana i wypróbowania przepisów.

1. Pieczarki w cieście Ewy Wachowicz

 Pieczarki w cieście Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Pieczarki w cieście według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Prowadząca rozpoczęła program od przystawki, na którą wybrała panierowane pieczarki z sosem miętowo-czosnkowym. Poradziła, aby do jej przygotowania sięgnąć po małe warzywa, najlepiej takie na jeden kęs.

Do większej miski wybiła pięć jajek, wsypała przyprawy i pół szklanki mąki. Wszystkie składniki zmiksowała na jednolitą masę. Następnie dodała starty parmezan. Pieczarki pozbawiła nóżek, ponabijała na szaszłykowe patyczki i obtoczyła w cieście. Później panierowała je w bułce tartej i usmażyła na głębokim oleju na złoty kolor. Jeśli nie chcecie używać oleju, możecie sięgnąć po masło klarowane lub smalec. 

Pieczarki koniecznie zaserwujcie z orzeźwiającym sosem. Ewa przygotowała go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku i siekanej mięty. Warto przyrządzić go nieco wcześniej i odstawić do przegryzienia się smaków. 

2. Zawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz

 Zawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wiadomo, że niekwestionowaną królową większości imprez jest pizza. Zazwyczaj zamawia się ją prosto z pizzerii, ale tym razem nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten włoski przysmak przygotować samodzielnie i tak, jak u Ewy… nadać mu nietypowy kształt. 

Prace nad pizzą gospodyni rozpoczęła od zaczynu. Ważne, aby woda i mleko, w których rozpuszcza się drożdże, nie były za gorące, wówczas nie zaczną pracować. Gdy zaczyn podwoił swoją objętość, prowadząca wlała go do przesianej mąki wraz z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Ciasto wyrobiła rękami. Gdy stało się gładkie i odchodziło od dłoni, przykryła ściereczką i odstawiła do wyrośnięcia. 

Gotowe przeniosła na blachę i uformowała w kształt koła. Pokazała prosty trik, jak za pomocą talerza i kilku cięć nożem, zamienić okrągłą płaską pizzę w zgrabny wieniec. Wystarczy na środku ciasta ułożyć talerz i odbić jego kształt. Następnie ponacinać tak, aby powstały trójkąty. Ciasto (omijając wierzchołki trójkątów) posmarować wcześniej przygotowanym sosem, dodać suszone pomidory, oliwki, paprykę i tartą mozzarellę. Trójkąty ze środka zawinąć w taki sposób, żeby ich końce schowały się pod brzegiem ciasta.

Gospodyni zawijaną pizzę piekła w 230 stopniach do momentu uzyskania złotego koloru.

3. Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz

 Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni programu upiekła drożdżowe rogaliki z dynią. Co ciekawe, purée przygotowane przez jej asystenta, użyła nie tylko do zrobienia nadzienia, ale także dodała do ciasta, dzięki czemu zyskało piękny pomarańczowy kolor.

Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami dobrą radą:

„Dynię najlepiej upiec w piekarniku, wtedy to purée jest bardziej esencjonalne, smaczniejsze, słodkie, jak też gęste”.

Jeśli planujecie przygotować te drożdżowe pyszności, warto również pamiętać, aby przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 497. odcinek

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22630

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 72

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 106

30 min
0
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1156

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1