Przepisy z 438. odcinka programu Ewa Gotuje

W 438. odcinku Ewa Wachowicz upiekła domowy chleb na maślance. Na danie główne podała kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Z kolei na deser zaproponowała tartę rustykalną z gruszkami. To jednak nie wszystko! Z myślą o świętach sięgnęła po recepturę na kiszone pomarańcze. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieliła się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Przepisy z programu "Ewa Gotuje"| Fot. materiały prasowe/Polsat

Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróciła w Beskidy, by ponownie zaprosić widzów do swej kuchni u stóp Babiej Góry, jak też powoli rozpocząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Właśnie z myślą o świętach sięgnęła po recepturę na kiszone pomarańcze. Cytrusy były w PRL-u niebywałym rarytasem i pojawiały się w sklepach najczęściej w okolicy mikołajek.

Obecnie mamy ich pod dostatkiem, więc możemy zajadać się nimi do woli albo... zamknąć w słoikach i zalać solanką. Po trzech, czterech tygodniach będą świetnym dodatkiem zarówno do dań obiadowych, jak i deserów.

Prowadząca upiekła też domowy chleb na maślance. Na danie główne podała niebywale smaczne kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym - z cebulą i serem pleśniowym.

Z kolei na deser zaproponowała tartę rustykalną z gruszkami. Co ciekawe, do tego wypieku nie była potrzebna specjalna okrągła forma z falistym brzegiem, ponieważ ciasto poszło do piecyka na zwykłej blasze piekarnikowej. Jesteście ciekawi jak odtworzyć te dania w swojej kuchni? Poznajcie przepisy z 438. odcinka programu „Ewa gotuje".

1. Chleb z garnka na maślance według Ewy Wachowicz

 Chleb z garnka na maślance według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Chleb z garnka na maślance według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co zrobić, aby przygotować piękny okrągły chleb? Ewa Wachowicz postawiła na ciężki garnek żeliwny. To właśnie w nim upiekła domowy chleb na maślance. Oprócz tego składnika gospodyni użyła też drożdży, cukru trzcinowego, mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej (typu 2000), oleju z pestek winogron, wody, soli, sezamu jasnego i czarnego, czarnuszki, siemienia lnianego oraz oleju ryżowego, którym natłuściła garnek. Chleb nie tylko pięknie wygląda, pachnie, ale i świetnie smakuje. Wypróbuj przepis.

2. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym według Ewy Wachowicz

 Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem pleśniowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne z pewnością przypadło do gustu miłośnikom jarskich potraw. Ewa Wachowicz przyrządziła kotlety ziemniaczane z farszem pieczarkowym i pokruszonym serem pleśniowym. Do ich przygotowania użyła podstawowych produktów, takich jak jajka czy mąka. Poleciła, aby kotlety podawać z sałatką z pomidorów i cebuli - to naprawdę zgrany duet.

3. Kiszone pomarańcze według Ewy Wachowicz

 Kiszone pomarańcze według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Kiszone pomarańcze według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z myślą o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia, gospodyni przygotowała kiszone pomarańcze. Jak wspomniała, jest to wspomnienie z jej dzieciństwa, kiedy owoce były prawdziwym rarytasem. Obecnie, gdy są ogólnodostępne, chętnie po nie sięga. Do przygotowania kiszonych pomarańczy należy przyszykować: sok z cytryn i sok z limonek, sól, korę cynamonu, ziarna kolendry, ziele angielskie, goździki i liść laurowy.

4. Tarta rustykalna z gruszkami według Ewy Wachowicz

 Tarta rustykalna z gruszkami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Tarta rustykalna z gruszkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz upiekła tartę rustykalną z gruszkami. Co ciekawe, do tego wypieku nie użyła specjalnej okrągłej formy z falistym brzegiem. Ciasto włożyła do piekarnika na zwykłej blaszce. Koniecznie wypróbujcie przepis na ten słodki smakołyk.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Domowe Bake Rolls

Mega chrupiące domowe Bake Rollsy, zdecydowanie lepsze niż te kupne, a do teg...

Odsłon: 59

15 min
4
Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 4769

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133