Pysznie i dietetycznie

W kolejnym odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca odczarowała mit, że dietetyczne potrawy są niesmaczne. Przygotowała przystawkę, danie główne i deser, które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Tym razem widzowie zastali Ewę w przydomowej szklarni. A ponieważ w drugiej połowie maja bywa jeszcze dość chłodno, to po powrocie do kuchni autorka programu przygotowała nieoczywistą przystawkę.

Przekąska powstała na bazie kapusty pak choi, którą w Europie nazywa się chińską, a w Chinach białą. Prowadząca to warzywo lubi najbardziej jeść na ciepło, dlatego zaproponowała jego podanie wraz z pikantnym sosem. W pierwszej kolejności na patelnię trafił imbir, chili, miód, sos sojowy i odrobina soku z cytryny. Następnie Ewa dodała kapustę i pomidorki koktajlowe, wszystko dusiła przez chwilkę. Wierzch dania udekorowała serem pleśniowym i posypała solą sezamową.

1. Pak choi z patelni

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne gospodyni przygotowała dietetyczną rybę po norwesku, którą podała z sosem jajecznym i potłuczonymi ziemniakami. Żaroodporne naczynie wysmarowała masłem klarowanym, na spód wyłożyła przyprawionego dorsza, szalotkę i groszek cukrowy. Następnie zabrała się za zaprawę. Do garnka wlała wodę, wytrawne wino i dodała przyprawy – wszystko zagotowała. Gotową zalewę przelała do ryby, całość dusiła w piekarniku przez 10-15 minut.

2. Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W międzyczasie gospodyni pokazała jak samodzielnie przygotować przyprawę o nazwie gomasio. To właśnie jej użyła do przystawki.

3. Gomasio z czarnego sezamu

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała sernik kokosowy. Zamiast cukru, który został dodany do ciasta i do masy serowej, prowadząca użyła zdrowego zamiennika, erytrytolu. Aby podkreślić kokosowy smak ciasta, do masy twarogowej prowadząca dołączyła mleczko i kilka łyżek likieru kokosowego. Taki sernik można jeść bez wyrzutów sumienia!

4. Sernik kokosowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
13
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 62

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53556

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133