Regionalne produkty i łatwe przepisy w kuchni Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz lubi sięgać po regionalne przepisy i lokalne produkty, dlatego tym razem postanowiła wybrać się do pobliskiej bacówki po wędzone serki. Wykorzystała je do przyrządzenia pysznej przekąski oraz dania głównego. Na deser zaserwowała jeden z ulubionych smakołyków, który gościł na jej weselnym stole.

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

494. odcinek programu „Ewa gotuje” prowadząca rozpoczęła od przejażdżki rowerem na halę barankową po oscypki. Regionalny produkt ze swoich rodzinnych stron użyła do przygotowania przystawki – przypieczonych serków z domową konfiturą z żurawin oraz do drugiego dania – wegetariańskiej zapiekanki warzywnej. Ponieważ w kuchni Ewy Wachowicz nie może się nic zmarnować, w daniu znalazły się również gotowane ziemniaki, które pozostały jej z poprzedniego obiadu.

Jak co tydzień, gospodyni zachwyciła widzów także przepisem na wyborne ciasto – tym razem był to sernik na zimno z mango i marakują.

Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz

 Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domową spiżarnię warto zaopatrzyć w konkretny wybór domowych przetworów. Jednym z przepisów godnych uwagi jest konfitura z żurawin, która będzie stanowiła uniwersalny dodatek zarówno do deserów, jak i słonych przekąsek. Ewa Wachowicz ten specjał wykorzystała do pieczonych serków górskich.

Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz

 Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcąc wydobyć słodycz z żurawiny, gospodyni w pierwszej kolejności wstawiła owoce do zamrażalnika, następnie przespała do garnka i zasypania cukrem. Żurawinę dusiła pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodała obrane i starte na tarce jabłka. Całość podgotowała jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Gorącą konfiturę przełożyła do czystych, wyparzonych słoików, które szczelnie zakręciła, obróciła do góry dnem i odstawiła do wystudzenia. Dzięki temu przetwory nie wymagają pasteryzacji.

Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz

 Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne, Ewa Wachowicz zaserwowała pyszną warzywną zapiekankę. Przygotowanie potrawy zaczęła od rozgrzania oliwy na patelni i podsmażenia posiekanego pora. Następnie dodała gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia oraz różyczki podgotowanego brokułu. Zapiekankę zalała sosem z jajek i śmietanki. Nie zabrakło również sera – gospodyni wykorzystała starte na tarce regionalne oscypki. Składniki przełożyła do kokilek i wstawiła do pieca na około 20 minut.

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz

 Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zrobiła znakomity sernik z mango. Spód do ciasta gospodyni wykonała z pokruszonych ciasteczek i roztopionego masła. Następnie zabrała się za serową masę. Tłusty twaróg połączyła z pulpą z mango, cukrem i sokiem z cytryny. Do miski z masą dodała również ubitą na sztywno wysokoprocentową śmietankę oraz rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wszystkie składniki zmiksowała na gładki krem i przelała na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiła do lodówki.

Sernik na zimno udekorowała bitą śmietaną, pestkami marakui i plasterkami świeżego mango.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 494. odcinek

Opracowała: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1497

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 291

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5