Świąteczne przysmaki według Ewy Wachowicz

W przeddzień Wigilii Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami znakomitym przepisem na grzybową zupę z suszonymi śliwkami oraz piernik na zsiadłym mleku. Receptury są szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego bez problemu zdążycie je wykorzystać przed jutrzejszą wieczerzą. Dodatkowo w kuchni pojawił się Mateusz Gessler, który pokazał jak zrobić jarskie kotlety z grzybami.

Świateczne przysmaki Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

W rodzinnym domu Ewy Wachowicz na Wigilię przygotowywało się postne potrawy. Jej babcia nie dodawała do dań żadnych odzwierzęcych produktów. Prowadząca stara się również u siebie  utrzymywać tę tradycję, pozwała sobie jednak smażyć nie tylko na oleju, ale również na maśle. Podczas wieczerzy pojawia się u niej 12 dań. Na stole króluje między innymi barszcz czerwony z uszkami, karp po żydowsku oraz smażony na maśle, śledzie, łazanki z makiem, pierogi z różnym nadzieniem i ulubiona potrawa Taty Ewy – fasola z suszoną śliwką na zasmażce.

1. Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

 Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa grzybowa z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Swoim widzom gospodyni zaproponowała przygotowanie pysznej zupy grzybowej z dodatkiem suszonych śliwek. Prace rozpoczęła od przesmażenia na maśle pokrojonej marchewki i pietruszki. Następnie dodała wcześniej namoczone suszone grzyby wraz z płynem, w którym leżakowały. Dolała jeszcze odrobinę wody, przyprawiła do smaku solą i wszystko gotowało przez 10 minut. Po upływie czasu Ewa dorzuciła śliwki wraz z pestką. Dodała je w ostatnim etapie, ponieważ zawierają kwas, który sprawia, że warzywa muszą dłużej się gotować.

Do zupy prowadząca dodała jasną zasmażkę, zrobiła ją, łącząc masło wraz z łyżką mąki. Dodatek śliwek i zasmażki nadaje grzybowej specyficznego, słodko-kwaśnego smaku.

2. Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz

 Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placuszki z pieczarek, grzybów suszonych i kaszy jaglanej Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Danie główne z pomocą gospodyni przygotował ceniony i znany z programów kulinarnych – Mateusz Gessler. Zaproponował zrobienie prostych jarskich placuszków.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodał namoczone i posiekane grzyby, pieczarki, odsączoną bułkę i jajko. Do masy trafiły również przyprawy i zeszklona na maśle cebula. Zwilżonymi dłońmi kucharz formował i panierował w bułce tartej kotlety, które później smażył na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki zaserwował z kremowym sosem zrobionym na bazie pieczarek i suszonych grzybów. W składzie nie zabrakło również podsmażonej cebulki, odrobiny brandy i śmietanki 36%. Całość dania dopełniła przygotowana przez Ewę modra kapusta.

3. Piernik na zsiadłym mleku Ewy Wachowicz

 Piernik na zsiadłym mleku Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Piernik na zsiadłym mleku Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser gospodyni upiekła znakomity piernik na kwaśnym mleku. Przepis dostała od znajomej z rodzinnego domu, Pani Wiesi. Ciasto jest niezwykle proste w zrobieniu, dlatego bez problemu zdążycie je upiec przed jutrzejszą Wigilią.

W garnuszku prowadząca roztopiła masło wraz z miodem i odłożyła do wystygnięcia. Do dużej miski wbiła jajka i ubiła wraz z cukrem. Następnie, nie przestając miksować, dodała resztę składników. Do gotowej masy wmieszała posiekane bakalie. Całość przelała do tortownicy o średnicy 28 cm i włożyła do piekarnika nagrzanego do 50 stopni, następnie zwiększyła temperaturę do 180. Piernik zaserwowała z czekoladową polewą.

Na zakończenie programu, Ewa Wachowicz pożegnała się z widzami składając im życzenia:

Pokój i miłość, szczęście i radość, harmonia i wolność niech zagoszczą w Waszych sercach, domach, w Polsce i na całym świecie.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 501. odcinek

Autor: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 167

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 73

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1