Szybka przekąska do szkoły i pracy według Ewy Wachowicz

Nowy sezon programu kulinarnego „Ewa Gotuje” ruszył w sobotę 2 września w telewizji Polsat. W 485. odcinku prowadząca Ewa Wachowicz przyrządziła zdrowe i szybkie drugie śniadanie do szkoły oraz ekspresowy lunch do pracy. Nie mogło też zabraknąć deseru, który idealnie obrazuje końcówkę lata. Odkryj przepisy.

Ewa Wachowicz przygotuje proste drugie śniadanie - idealne do szkoły | Fot. materiały prasowe/Polsat

2 września 2023 roku w telewizji Polsat wyemitowano 485. odcinek programu kulinarnego, którego gospodynią jest Ewa Wachowicz. Nowy sezon prowadząca rozpoczęła w swoim domu w Zawoi. Będąc na bieżąco z kalendarzem, postanowiła podpowiedzieć widzom, jak przyrządzić zdrowe drugie śniadania do szkoły oraz szybki lunch pełen witamin i minerałów do pracy. Dla osłodzenia końcówki wakacji przygotowała też sezonowy placek, idealnie pasujący do jeszcze letniej atmosfery.

Sprawdź także: Nowy sezon programu „Ewa Gotuje”. Co będzie się działo i jakie potrawy przygotuje Ewa Wachowicz?

Na początku Ewa Wachowicz zabrała się za zrobienie drugiego śniadania do szkoły. Zależało jej na zdrowej przekąsce, którą jednak dzieci zjedzą z dużą chęcią. Właśnie dlatego przedstawiła przepis na wrapy z naleśników, w których łatwo ukryć dużo warzyw i zieleniny. Przypomniała, że według jej receptury, naleśniki robi się z dwóch jaj, szklanki mąki, połowy szklanki mleka, połowy szklanki wody i tylko szczypty soli, za to bez dodatku cukru. Do środka placków włożyła trzy różne nadzienia - od wegetariańskiego, przez ten z dodatkiem szynki, aż do intensywniejszego, bo z nutką chrzanu.

1. Wrapy według Ewy Wachowicz

 Wrapy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Wrapy według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Każdy z nich przygotowała w podobny sposób. Rozpoczęła od wrapu wegetariańskiego, twierdząc, że dzieci jedzą teraz zbyt dużo wędlin i taka warzywna odmiana od czasu do czasu się im przyda. Posmarowała naleśnika serkiem kanapkowym, a do środka wrzuciła pokrojone w słupki ogórki, marchewki, papryki. Dorzuciła trochę kiełków rzodkiewki, rukolę i posypała prażonym sezamem oraz odrobiną soli, aby dodać smaku. Następnie zwinęła i zabezpieczyła papierem do pieczenia, aby śniadanie łatwiej było zjeść.

Drugim szkolnym zestawem był wrap paprykowy, który przypomniał Ewie Wachowicz czasy dzieciństwa. Biały serek połączyła z ajvarem, czyli lekko pikantną pastą warzywną (na bazie m.in. papryk). Takim smarowidłem pokryła naleśnika, a na wierzch ułożyła liść sałaty. Następnie do środka dodała jeszcze szynkę, ser żółty, pokrojoną rzodkiewkę, nasion słonecznika i poszatkowany szczypiorek. Podobnie, zwinęła placek i obłożyła papierem śniadaniowym.

Trzeci rodzaj przekąski to wrap chrzanowy, czyli propozycja już z nutką ostrości. Do białego serka prowadząca dodała chrzan i wymieszała do połączenia składników. Masą wysmarowała naleśnika, a na wierzch ułożyła wyrazistą kiełbasę chorizo. Dodała też kiełków słonecznika, żółtą paprykę i czarnuszkę. Zwinęła, zabezpieczyła papierem. Bez wątpienia, takie śniadanie nie tylko nasyci dzieci, ale doda też im dużo energii na cały dzień.

Ewa Wachowicz nie zapomniała jednak też o rodzicach, których po urlopie czeka powrót do pracy. Na lunch, który można zabrać ze sobą, przyrządziła pełną witamin i minerałów misę szczęścia, inaczej zwaną też misą obfitości lub budda bowl. 

2. Misa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz

 Misa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Misa szczęścia z kalafiorem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najpierw gospodyni programu pokazała, jak zrobić misę szczęścia z kalafiorem. Realizację przepisu rozpoczęła od ułożenia na dnie miski ugotowanego kalafiora, następnie dołożyła rukolę, ugotowaną ciecierzycę i na wierzch skruszyła orzechy włoskie. Przyrządziła też sos z jogurtu naturalnego, czosnku, pokrojonego szczypioru, z dodatkiem soli i pieprzu, którym należy polać danie tuż przed spożyciem. 

3. Misa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz

 Misa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Misa szczęścia z ryżem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Misę szczęścia można przygotowywać na wiele sposobów i z różnych składników. W odcinku Ewa Wachowicz zdradziła też, że nazwa budda bowl pochodzi właśnie od Buddy i jego filozofii środka. Wierzył on, że ludzie nie powinni się ani głodzić, ani zbytnio przejadać. Posiłek powinien mieścić się w dwóch dłoniach, idealnie jak w misce. Prowadząca zdradziła drugi przepis na misę obfitości, tym razem z ryżem. 

Na dno wrzuciła rukolę i sałatę lodową, przykryła je białym ryżem, a potem pokrojonymi: rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem. Dodała jeszcze trochę rukoli i poszatkowanej natki pietruszki. Nie mogło zabraknąć dressingu z trzech prostych składników: oleju z pestek dyni, octu balsamicznego i domowej konfitury (np. z maliny i porzeczki). Wystarczy tylko doprawić sos solą i pieprzem, wymieszać, a przed podaniem polać pozostałe składniki. Można też posypać przekąskę uprażonymi pestkami dyni.

Po tylu kulinarnych propozycjach widzowie doczekali się też obiecanego przez Ewę Wachowicz placka z rabarbarem. W nowym sezonie Adam - znany już pomocnik prowadzącej - zabrał się za szykowanie kompotu z jabłek i rabarbaru, podczas gdy gospodyni zajęła się deserem.

4. Placek z rabarbarem według Ewy Wachowicz

 Placek z rabarbarem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placek z rabarbarem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ok. 300-400 gramów obranego rabarbaru Ewa Wachowicz pokroiła na dwucentymetrowe kawałki i posypała go cynamonem oraz mielonym imbirem. W misce utarła miękką kostkę masła na puszystą masę, porcjami dodawała biały cukier, wciąż miksując. Następnie wbiła trzy jajka - jedno po drugim, pomiędzy każdym ucierając masę. Następnie dodała jeszcze suche składniki (mąkę i mąkę migdałową) oraz mleko, dzieląc je na dwie partie i miksując do połączenia.

Później wsypała proszek do pieczenia i dorzuciła skórkę z cytryny. Utarła ponownie, aby masa stała się gęsta i jednolita. Dodała jeszcze pokrojony i doprawiony rabarbar, wymieszała i przełożyła do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, a po bokach - wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ciasto następnie włożyła do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 min. Po upływie tego czasu sprawdziła metodą suchego patyczka, czy już jest gotowe i pozostawiła do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjęła z formy i oprószyła cukrem pudrem, dekorując również świeżymi truskawkami. Podała w towarzystwie kompotu z jabłka i rabarbaru.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 485. odcinek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1497

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 291

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5