Sezon na truskawki

11 kulinarnych pytań do Beaty Tadli!

Czy jesteście ciekawi, co jedzą znane osoby? Jak gotują, jakie jest ich największe kulinarne odkrycie, czego nigdy by nie spróbowały? Redakcja Smakera postanowiła zaspokoić Waszą ciekawość. Przeczytajcie, jak odpowiada na nasze kulinarne pytania Beata Tadla!

fot. AKPA

Ta popularna dziennikarka zaczynała w 1991 roku w radiu. Obecnie znamy ją przede wszystkim z telewizyjnych serwisów informacyjnych w TVN24, TVN i TVP1. Prowadziła "Fakty" i "Fakty po faktach", a obecnie prezentuje główne wydanie  "Wiadomości". Oprócz tego, pojawiła się na scenie teatru Syrena, a także wydała kilka książek.

 

Beata Tadla zdradziła nam, jakie jest jej ulubione danie z dzieciństwa, do jakiej muzyki najchętniej gotuje oraz jakie jest jej największe kulinarne odkrycie.

 

1. Moja ulubiona potrawa to... różnego rodzaju sałaty, nie wyobrażam sobie dnia bez warzywnej mieszaniny z ziarnami, różnymi gatunkami lekkich serów, aromatycznej oliwy i kropli truflowego balsamico.

2. Najlepsza przekąska to... garść migdałów, orzechów, pestek z dyni lub humus czy pulpa mango z kefirem.

3. 3 rzeczy bez których nie mogę się obejść przy gotowaniu: oliwa z oliwek z cytryną, prażone pestki dyni lub słonecznika, sos balsamiczny z truflą, limonką albo owocami leśnymi.

4. Moja pierwsza książka kucharska to... ta, którą kupiłam mojemu synowi. Uwielbia kulinaria, jest w kuchni niezwykle samodzielny i bardzo zdolny.

5. Moje największe kulinarne odkrycie to... chłodnik kokosowy Andrzeja Polana.

6. Nigdy nie zjem... żabich udek, bo koszmarnie boję się żab.

7. Ulubiona potrawa z dzieciństwa to... pyzy ziemniaczane z serem, specjał mojej mamy.

8. Przyprawa, której nigdy nie zabraknie w mojej kuchni to... cynamon.

9. Restauracja, do której mogę chodzić codziennie to... taka, która serwuje pyszne sushi albo świeże sałaty ze zdrowymi dodatkami.

10. Jeśli coś mocniejszego, to... poproszę białe, wytrawne wino, najchętniej ze szczepu pinot gris, bardziej znanego jako pinot grigio.

11. Najlepsza piosenka do gotowania to... arie, szczególnie z opery "Poławiacze pereł" albo "Lakmé". Dania lubię przyrządzać także przy George'u Michaelu, Sealu i kompozycjach Prince'a.

 

10 przepisów kulinarnych celebrytów. Kliknij!

kulinaria celebryci

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20