Sponsorowane

5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podpowiadamy pięć przepisów na mięsa z grilla, którymi zachwycimy gości. Również tych najmłodszych!

Stopień wysmażenia steka zależy od naszych indywidualnych preferencji / materiały promocyjne

Materiał na zamówienie marki Sokołów

Kanapka z wołowiną z grilla

Do przygotowania tej kanapki potrzebować będziemy steka wołowego z rostbefu lub antrykotu , na przykład od Sokołowa. Do tego 2-3 bułki typu ciabatta lub jednej bagietki francuskiej, którą pokroimy na trzy równe części. Przygotujmy również garść świeżej rukoli lub innej ulubionej sałaty, pomidora malinowego, 50 g czerwonej cebuli, 100 g mozzarelli i 50 g majonezu. Potrzebować będziemy również soli, pieprzu i oleju.

Stek wyjmujemy z lodówki 15-20 minut przed grillowaniem. Rozpalamy grilla. Mięso bezpośrednio przed położeniem na ruszcie osuszamy, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz nacieramy odrobiną oleju. Gdy płomienie znikną i węgiel zacznie się żarzyć, układamy steki na ruszcie. Grillujemy z obydwu stron do ulubionego poziomu wysmażenia i odkładamy w ciepłe miejsce na 2-3 minuty.

Aplikacja StekTimer pomoże uzyskać ulubiony poziom wysmażenia / materiały promocyjne

W tym czasie rozcinamy pieczywo w poprzek na pół, ale nie do końca. Rozkładamy je i wrzucamy na rozgrzanego grilla. Gdy już się nieco zarumieni, smarujemy je majonezem. Na dolną część kładziemy sałatę, pokrojone w plastry pomidory i cebulę. Mozzarellę rozdrabniamy w palcach i również układamy na spodzie bułki. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien i wkładamy do kanapki. Składamy obydwie części bułki i tak przygotowaną podajemy gościom.

Sałatka z polędwicą wołową marynowana w piwie

Mięso marynujemy w piwie przez 15 minut / materiały promocyjne

Marynowanie polędwicy wołowej zajmie nam parę chwil, danie przyrządzimy więc w dniu grillowania. Wystarczy przygotować 400 g polędwicy wołowej Sokołów, 160 g sałaty lodowej, 160 g sałaty rzymskiej, 200 g pomidorków cherry, 60 g grzanek, 100 g parmezanu, 2 jajka, 200 ml ciemnego piwa, olej roślinny, pieprz i sól. Potrzebować będziemy również składników na sos: 130 g majonezu, 10 g anchois, ząbku czosnku i 10 g parmezanu.

Jajka gotujemy na miękko (przez 3 minuty), w tym czasie oczyszczamy polędwicę i koimy ją na plastry o grubości 1,5 cm. Następnie zalewamy mięso ciemnym piwem i marynujemy przez 15 minut. Po tym czasie osuszamy mięso i przyprawiamy je pieprzem i solą oraz nacieramy olejem. Następnie wrzucamy je na mocno rozgrzany ruszt i smażymy dwie minuty z każdej strony. Po zdjęciu z grilla odkładamy na 2 minuty w ciepłe miejsce, a następnie kroimy polędwicę w cienkie plastry.

Jak przygotować sos? Czosnek i anchois siekamy drobno. Dodajemy majonez i parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Obydwie sałaty rwiemy, dodajemy do nich przekrojone na pół pomidorki, następnie zalewamy sosem i posypujemy parmezanem i grzankami. Na wierzchu kładziemy plastry grillowanej polędwicy wołowej oraz przekrojone na pół jajka.

Szaszłyki z kiełbasą śląską i ananasem

Szaszłyki pieczemy na grillu około 30 minut / materiały promocyjne

Potrzebujemy 4-5 sztuk śląskiej kiełbasy Sokołów, jednego niedużego batata, jednego pora, ćwiartki świeżego ananasa i jednej czerwonej papryki. Do przyrządzenia marynaty przygotujmy sobie cztery łyżki oleju, jedną łyżeczkę miodu, tyle samo musztardy, jeden ząbek czosnku i kawałek papryczki chili oraz sól. Z kolei sos przyrządzimy z trzech łyżek domowego sosu pomidorowego lub ketchupu oraz jednej łyżeczki przyprawy curry.

Wszystkie składniki marynaty blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W oddzielnej miseczce sos pomidorowy mieszamy z przyprawą curry. Kiełbasę kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Batata obieramy i kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki. Z kolei ananasa obieramy, wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę o grubości około 1,5 cm. W kostkę kroimy również paprykę, a w plastry – pora. Nacieramy warzywa marynatą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakłuwamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków. Pieczemy je na grillu przez około 30 minut, aż kiełbasa ładnie się zarumieni. Szaszłyki podajemy z sosem pomidorowym.

Burger wołowy z grillowanymi warzywami

Nie tylko burgery, ale również bułki podpiekamy na grillu, by były ciepłe i chrupiące / materiały promocyjne

Do przygotowania tego dania potrzebować będziemy 1 opakowanie burgera wołowego Grill House Sokołów, kilka sztuk ogórków konserwowych, jedną cukinię, kilka sztuk boczniaków, pomidora, kilka plastrów sera żółtego, dwie bułki do hamburgerów oraz drobinę ketchupu i majonezu.

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Ogórki, pomidora i cukinię należy pokroić na plastry. Boczniaki i cukinię pokrojoną w plastry należy grillować z obydwu stron. Następnie kładziemy na grill burgera wołowego Grill House Sokołów i grillujemy również z obydwu stron.

Aby burger był jeszcze smaczniejszy, bułki również możemy podpiec na grillu. Zarumienione pieczywo smarujemy ketchupem i majonezem. Następnie na jedną część bułki kładziemy przygotowane wcześniej warzywa oraz grillowane mięso i plaster żółtego sera i przykrywamy drugą częścią bułki.

Pudełka z grillowanymi kiełbaskami dla dzieci

Warzywa i kiełbaski pieczemy w pudełkach z folii aluminiowej / materiały promocyjne

Jak wiadomo, dzieci nie przepadają za skomplikowanymi smakami. Dla nich z pewnością największym smakołykiem będą kiełbaski, a jeśli podamy je w atrakcyjny sposób, na przykład w pudełkach (zamiast na talerzach), szansa na zjedzenie posiłku wzrasta. Przygotujmy zatem dwa opakowania kiełbasek Sokoliki, cukinię, batata, dużą czerwoną paprykę, cztery łyżki kukurydzy z puszki i sos pomidorowy (lub ketchup).

Dla starszych dzieci można przygotować również marynatę. Będzie się ona składać z trzech łyżek oleju rzepakowego, dwóch ząbków czosnku, jednej łyżki drobno posiekanych listków bazylii, jednej łyżeczki słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu.

Jak przygotować marynatę? Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty. Batata obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę i cukinię. Kiełbaski nacinamy i kroimy na trzy części. Warzywa z kiełbaskami wrzucamy do miski z marynatą i odstawiamy na 15 minut. Pudełeczka składamy z folii aluminiowej. Wrzucamy do nich wszystkie składniki, a następnie przykrywamy folią i umieszczamy na rozgrzanym grillu na kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną.

Materiał na zamówienie marki Sokołów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1