Sezon na truskawki

6 przepisów na chrupiące panierki!

Masz dość nudnej panierki z bułki tartej i mąki? Sprawdź 6 przepisów na niezwykłe panierki, które wyczarują nowy smak niejednej potrawy! Bułka tarta nie musi być kwintesencją każdej panierki… Wykorzystaj nietypowe produkty i zaskocz znajomych!

Fot. 123RF/Picsel

Nieśmiertelna bułka tarta

Wiele osób nie wyobraża sobie kotleta schabowego czy rybki bez panierki. Kiedyś mamy i babcie same kruszyły pieczywo na panierkę do mięsa, ryb i krokietów. Tradycja broni się sama! Czasami do kuchni muszą wkroczyć nowości, aby odczarować smak nie jednej potrawy i bardziej ją podkręcić! Jeśli marzy ci się tradycyjny schabowy, wbij do talerza 1 jajko, dodaj sól, pieprz i całość wymieszaj. Obtocz w masie mięso lub rybę, a następnie zanurz w bułce tartej i odrobinie mąki. Prosto, smacznie i jak u mamy!

Panierka fit

Płatki owsiane, kukurydziane, żytnie czy gryczane to świetny zastępca typowej bułki tartej. Wrzuć wybrane płatki do blendera i dodaj ulubione przyprawy. Całość zmiel i obtocz nimi ulubione mięsa, ryby lub warzywa, uprzednio maczając je w jajku.

Panierka serowa

Przygotuj 4 łyżki płatków kukurydzianych, 1 jajko, 40 g sera parmezan, sól i pieprz. Całość wymieszaj i uzyskaną masę wykorzystuj do smażenia i pieczenia.

Słone przekąski

Miałeś gości na weekend i zostały ci spore ilości krakersów, chipsów i precelków? To też sposób na nietypową panierkę! Przekąski takie możesz zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Kurczak zamoczony w jajku i obsypany panierką z chipsów paprykowych z pewnością zaskoczy bliską osobę!

Ziołowy zawrót głowy

Jesteś miłośnikiem aromatycznych ziół? Przygotuj pietruszkę, szałwię, bułkę tartą, oliwę, sól i pieprz. Do miski wsyp posiekaną natkę pietruszki, szałwię, sól, pieprz i bułkę tartą. Wlej do tego oliwę i całość dokładnie wymieszaj. Obtocz w przygotowanej masie kawałki kurczaka i wyłóż na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 225 stopniach Celsjusza.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Panierka z ziaren

Potrzebujesz soli, pieprzu, 1 jajko, pestki dyni, pestki słonecznika i płatki migdałowe. Pokrojone piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Obtocz w rozmąconym jajku i zanurz w podprażonych pestkach dyni, słonecznikach i płatkach migdałów. Smaż na patelni na złoty kolor.

Panierka jak z KFC!

Złocista, aromatyczna, chrupiąca i naprawdę pyszna! Do przygotowania panierki potrzebujesz: 2 szklanki mąki pszennej, kopiastą łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego i pół łyżeczki soli. Marynatę stworzą: dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżeczki czosnku sypkiego, łyżeczkę soli i pieprz oraz składniki na ciasto: dwa jajka, pół szklanki mleka, cztery łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki soli.
Mięso pokrój w podłużne kawałki, wymieszaj ze składnikami marynaty i odstaw do lodówki na kilka godzin. Wyjmij na pół godziny przed smażeniem.
Do miski wbij jajka, wsyp oba rodzaje mąki i miksuj, stopniowo wlewając mleko. Na koniec dopraw solą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Składniki panierki wymieszaj w pojemniku z przykrywką. Kawałki kurczaka, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj, następnie po 4-5 umieść w pojemniku z mąką, przykryj i potrząśnij. Smaż na głębokim oleju, aż kawałki będą złote. Po smażeniu kurczaka odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj w towarzystwie chrupiących frytek.
Nie masz czasu na szykowanie panierki? Wypróbuj gotowe panierki i sypkie marynaty, które z powodzeniem wyczarują chrupiącą skórkę! Sprawdź promocje w sklepie Allegro, a każdego dnia w twojej kuchni powstaną złociste stripsy, łagodne nuggetsy, skrzydełka i wiele więcej!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser jogurtowo - kryształkowy

Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....

Odsłon: 4152

>60 min
27

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

4
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

32
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

22
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

26