Sezon na truskawki

Antyrakowa zupa dr Fuhrmana. Przepis obiegł cały świat

Choroby nowotworowe dosięgają coraz większą część populacji. Można jednak zmniejszać ryzyko zachorowania na raka, np. stosując zdrową i zbilansowaną dietę, bogatą w składniki wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Przepisem na antyrakową zupę podzielił się drJoel Fuhrman - popularny amerykański lekarz rodzinny. Zobacz, jak ją zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć przed zachorowaniem na nowotwór nie można skutecznie się obronić, to na pewno można minimalizować ryzyko. Pomaga w tym aktywny tryb życia, regularne badanie się, mała ilość stresu i zmęczenia oraz zdrowa dieta. Tę ostatnią promuje dr Joel Fuhrman, który zaproponował przepis na antynowotworową zupę. Receptura robi furorę na całym świecie - wiele osób regularnie gotuje ją na obiad. Sprawdź, jak ją zrobić i dlaczego jest zdrowa.

Sprawdź także: Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną? To skarb na talerzu

Kim jest dr Joel Fuhrman?

Dr Joel Fuhrman urodził się w Nowym Jorku w Stanach Zjednoczonych w 1953 roku. Choć początkowo zajmował się łyżwiarstwem, kontuzja wykluczyła rozwój jego kariery. Postanowił ukończyć medycynę i w 1988 roku uzyskał tytuł lekarza. Od tego czasu pracuje w zawodzie, a obecnie jest też dyrektorem ds. badań w Nutritional Research Foundation (Fundacji Badań Żywienia) oraz twórcą licznych publikacji w czasopismach branżowych i autorem książek.

Promuje przede wszystkim dietę bogatą w mikroelementy. Właśnie dlatego dziennie zaleca spożywanie przynajmniej jednej porcji surowych warzyw i jednej - gotowanych. Według lekarza w codziennym jadłospisie najlepiej sprawdzą się zielone warzywa w połączeniu z fasolą, cebulą, grzybami, jagodami, orzechami i nasionami.

Doktor Fuhrman odradza spożywanie produktów odzwierzęcych (w tym nabiału), soków owocowych, tłuszczów, przetworzonej żywności oraz podjadania pomiędzy posiłkami. 

Zobacz: Koktajl antyoksydacyjny

Przepis na antynowotworową zupę dr Fuhrmana

Dr Fuhrman - lekarz medycyny rodzinnej, który jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, przygotował przepis na antynowotworową zupę. Ma ona zmniejszać ryzyko zachorowania aż na osiem rodzajów raka: wątroby, trzustki, jelita grubego, odbytnicy, okrężnicy, żołądka, jelita cienkiego i pęcherzyka żółciowego.

Antynowotworowa zupa dr Fuhrmana zawiera składniki najbogatsze w fitozwiązki. Są wśród nich warzywa zielonolistne, rośliny czosnkowate, strączkowe i krzyżowe, ale też - grzyby i orzechy. Mają one właściwości przeciwutleniające, dlatego chronią przed chorobami, nie tylko nowotworowymi.

Jak zrobić antynowotworową zupę dr Fuhrmana? Przygotuj następujące składniki:

Składniki

  • szklanka fasoli (najlepiej mung),
  • 4 średnie, białe cebule,
  • 4 szklanki wody,
  • 6 średniej wielkości cukinii,
  • 3 pory,
  • 250 g świeżych grzybów,
  • 4 szklanki świeżego soku z marchewki,
  • 2 szklanki soku z selera naciowego,
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lub nerkowca),
  • 2 gałązki jarmużu (ew. kapusta pekińska).

Przygotowanie zupy zacznij dzień wcześniej. Wieczorem wsyp fasolę mung do garnka i zalej ją wodą. Pozostaw ją na całą noc. W kolejnym dniu odcedź i przełóż do dużego garnka. Zalej wodą i zagotuj (ok. 20 minut). Następnie jarmuż obierz z łodyżek, poszatkuj i wrzuć do garnka. Cebule przekrój na połowy i również dodaj. Białą część pora oczyść i pokrój w duże plastry, a cukinię - w kostkę. Gotuj wszystkie warzywa przez 15 minut, aż zmiękną.

Wyjmij warzywa, zblenduj je i dolej jedną chochlę wywaru pozostałego w większym garnku. Do zupy wsyp połowę orzechów i zblenduj do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Otrzymaną warzywną pulpę z powrotem przełóż do naczynia z wywarem. Wlej sok z selera naciowego i sok z marchewki. Wymieszaj całość. Pozostałe orzechy poszatkuj drobno i wsyp do zupy. Na końcu dołóż grzyby i gotuj całość przez 15 minut. 

Pamiętaj jednak, że jedzenie antynowotworowej zupy dr Fuhrmana nie zapewni 100 proc. ochrony przed chorobą nowotworową. Niestety duży wpływ mają też uwarunkowania genetyczne i rodzinna historia chorób. Stosując dietę przeciwnowotworową, na pewno wzmocnisz jednak organizm i mu nie zaszkodzisz. Badaj się regularnie i stosuj do zaleceń lekarzy.

Zobacz także:

Co zrobić z olejem po smażeniu? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20