Bake Off: przepis na cebularze Gosi Molskiej

W drugim odcinku programu Bake Off - Ale Ciacho, uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem - musieli przygotować wyjątkowe cebularze według przepisu Gosi Molskiej. Poczuj się jak uczestnik programu i spróbuj przygotować je w domu.

Ciasto:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kg mąki pszennej 450
  • 150 g mleka
  • 150 g wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • żółtko do posmarowania

Farsz cebulowy:

 

  • cebule
  • olej
  • sól, pieprz
  • mak

 

Drożdże połączyć z cukrem, 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Zaczyn wymieszać z resztą mąki, mleka, wody i solą. Wyrobić ciasto, przełożyć na stolnicę i solidnie zagnieść. Ma być sprężyste, elastyczne i nie kleić się do rąk.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.

Aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta, należy użyć piekarnika lub garownika.

Z podanych składników przygotować farsz cebulowy.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i uformować 8 zgrabnych placuszków. Każdy z nich powinien znaleźć się na stole degustacyjnym.

W każdym placku zrobić lekkie zagłębienie - miejsce na farsz, z brzegu pozostawiając niewysoki rant.

Odstawić do wyrośnięcia (wykorzystać piekarnik lub garownik). Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem. Piec, kontrolując stopień wypieczenia i karmelizacji farszu cebulowego

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5181

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133