Sponsorowane

Boeuf strogonow z wieprzowiny – jak przyrządzić i gdzie kupić składniki?

Strogonow z wieprzowiny to idealny pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i na odwiedziny gości. Sycąca potrawa smakuje i małym, i dużym, a na dodatek można ją podawać na kilka sposobów, więc nie znudzi się nawet przez kilka dni. Jak przygotować strogonowa?

Strogonow najlepiej wygląda w głębokim talerzu, nałożony na wierzch ryżu czy kaszy / materiały promocyjne

Boeuf strogonow z wieprzowiny – niezbędne składniki

Oryginalny przepis wymaga użycia do strogonowa wołowiny, ale po pierwsze jest ona droższa, a po drugie nie każdy ją lubi. Właśnie dlatego sporo osób wybiera boeuf strogonow z wieprzowiny. Do przygotowania posiłku potrzeba przede wszystkim mięsa. W tym przypadku dobrze sprawdzi się polędwica, która idealnie zmięknie w trakcie gotowania i nie utraci swojej soczystości.

Poza tym w daniu nie może zabraknąć pieczarek i warzyw. Najlepiej użyć cebuli i papryki, ale pasować będzie również marchewka czy cukinia. Do zagęszczenia sosu używa się koncentratu pomidorowego, a do wytworzenia aromatycznego gulaszu trzeba mieć jeszcze bulion. Najlepiej sprawdzi się ten przygotowany samodzielnie, ale można skorzystać także z gotowych rozwiązań np. bulionu w słoiczku.

Do gotowania trzeba przygotować jeszcze olej, ulubione przyprawy (obowiązkowo pieprz i sól), a także nieco mąki. Znaczną część składników do tego dania każdy ma w swojej kuchni, ale w razie jakichkolwiek braków można skorzystać z opcji zakupów spożywczych online. InPost Fresh to aplikacja umożliwiająca zrobienie zakupów w dwóch opcjach – „Świeże Zakupy” z Carrefoura i Makro, a także „Tysiące Produktów” w ramach marketplace.

Warto też zaznaczyć, z czym można podawać boeuf strogonow z wieprzowiny. Jako dodatek do gulaszu sprawdzą się różnego rodzaju kasze, makarony, a także ziemniaki. Idealnym połączeniem będzie jeszcze ryż. Poza tym warto zaserwować do posiłku świeżą surówkę czy ogórki konserwowe, które idealnie uzupełnią wielowymiarowy smak dania.

Boeuf strogonow z wieprzowiny – jak przygotować to danie?

W pierwszej kolejności warto zająć się mięsem. Wieprzowinę należy pokroić na małe kawałki, które mogą być nieco podłużne, a przy okazji oczyścić ją z wszelkich chrząstek czy innych mankamentów. Mięso powinno się przerzucić do miski, polać nieco olejem lub oliwą, a następnie obficie posypać ulubionymi przyprawami. Dokładnie otoczone kawałki mięsa mogą spędzić w takiej marynacie nawet kilka godzin.

W tym czasie warto dokładnie umyć pieczarki i warzywa, a następnie wszystkie pokroić w drobne kawałki. Do rondla na rozgrzany olej w pierwszej kolejności trzeba wrzucić mięso, a po kilku minutach dodać cebulę. Następnie do naczynia trafiają kolejne warzywa i po kilkuminutowym podsmażaniu zalewa się je bulionem i koncentratem pomidorowym. Gdy składniki chwilę się ze sobą pogotują, można dodać nieco mąki i dokładnie wymieszać.

Całość należy gotować do momentu, aż wszystkie składniki staną się miękkie. Pod koniec duszenia warto ugotować kaszę, ryż, ziemniaki czy inny dodatek, z którym będzie się serwować danie. Strogonow najlepiej wygląda w głębokim talerzu, nałożony na wierzch ryżu czy kaszy. Można udekorować potrawę świeżą natką pietruszki.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 58

15 min
4
Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53536

>60 min
115

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133