Co jeść, aby obniżyć cholesterol?

Jeśli badania krwi wskazują na podwyższony cholesterol, powinna zapalić nam się ostrzegawcza lampka. Jeśli taki stan rzeczy będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, może doprowadzić m.in. do zawału. Oto lista 10 produktów, które pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Fot. 123RF/Picsel

Podwyższone ciśnienie oraz cholesterol, są najczęstszymi przyczynami zawałów serca wśród Polaków.

Niestety, tylko 1/3 osób, mających zbyt wysoki poziom cholesterolu, robi cokolwiek, aby zmienić ten stan rzeczy.

Tymczasem jest to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jeżeli poziom cholesterolu w naszej krwi wynosi ponad 280 mg/dl, ryzyko śmiertelnego zawału zwiększa się aż czterokrotnie. Może się on odkładać w naszych żyłach przez długie lata, prowadząc do ich zwężenia, a tym samym zaburzeń pracy serca. Aby uniknąć tych przykrych konsekwencji warto jest zadbać o odpowiednią dietę. Jak się okazuje, poziom cholesterolu we krwi możemy obniżyć, wprowadzając do naszej diety kilka bardzo smacznych produktów. Dzięki nim, bez większych wyrzeczeń, pomożemy naszemu organizmowi.

1. Rośliny strączkowe

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Spośród wszystkich roślin strączkowych, najwięcej błonnika znajdziemy w fasoli, dlatego też warto zadbać, aby właśnie ta roślina pojawiła się w naszej diecie. Badania wykazały, że osób jedzących codziennie pół filiżanki gotowanej fasoli, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

2. Herbata

Nie tylko jedzenie, ale także napoje mogą pomóc nam obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Naukowcy udowodnili, iż obecne w czarnej herbacie teaflawiny, mogą znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz wspomóc nas w walce z cholesterolem. Niemniej pozytywny wpływ na nasz organizm zielona herbata. Jej regularne picie sprawia, że znacząco obniża się poziom złego cholesterolu w naszym organizmie.

3. Awokado

Ze względu na fakt, iż zawiera dużo tłuszczu, niektórzy uznają awokado za niezbyt zdrowy owoc. Nic bardziej mylnego! Tłuszcze w nim zawarte są niezwykle zdrowe i zawierają w sobie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jednym z efektów częstego spożywania potraw, które zawierają awokado, jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

4. Siemię lniane

Prozdrowotne właściwości tych niepozornych ziarenek mogą was bardzo zaskoczyć. Doskonale wpływają na układ trawienny oraz kondycje naszych włosów i paznokci. Jednak to nie wszystko. Zawierają w sobie także bardzo dużo kwasu linolenowego oraz kwasy omega-3, które bardzo skutecznie pomagają nam walczyć ze zbędnym cholesterolem. Ponadto, zawierają także dużo błonnika, przez co nie tylko pomagają zredukować poziom tej substancji we krwi, ale także zrzucić zbędne kilogramy.

Reklama

5. Płatki owsiane

Płatki owsiane, podobnie jak warzywa strączkowe, posiadają bardzo dużo cennego błonnika, który znacząco pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Istnieje wiele sposobów na włączenie ich do naszej codziennej diety. Będą doskonale smakować jako dodatek do jogurtu i owoców lub podstawa zdrowych ciastek owsianych. Z płatków możemy również przygotować pożywne i sycące śniadanie - czasem wystarczy kilka ciekawych składników, aby pozornie nudna owsianka, stała się naprawdę ekscytującym posiłkiem.

6. Oliwa z oliwek

Oleje bardzo często kojarzymy z niezdrową żywnością, jednak nie dotyczy to wszystkich tłuszczy. Bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie ma między innymi oliwa z oliwek. Wiele osób uznaje ją za jeden z najistotniejszych składników zdrowej diety śródziemnomorskiej. Naszym rodzimym odpowiednikiem oliwy z oliwek jest olej rzepakowy, który także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zarówno w oliwie, jak i oleju rzepakowym znajdziemy jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Warto pamiętać, iż najzdrowiej jest spożywać je na surowo np. jako element dressingu sałatek. Wówczas mają najbardziej pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
60 min
4
Dania główne Indyk z pieczarkami

Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...

Odsłon: 1411

60 min
5
Sałatki Surówka Wiosenka

Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...

Odsłon: 223

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5
14