Sezon na truskawki

Co jeść, by nie smakować komarom?

Wraz z piękną, przeplataną ulewami, pogodą - naszymi miastami, miasteczkami i wioskami zawładnęły komary. Bronimy się przed tą plagą olejkami, aerozolami, moskitierami, a czasem nawet rzucamy zaklęcia, których nie wypada cytować.

Czy nasza dieta może mieć wpływ na ilość ukąszeń? Fot. 123RF/Picsel

 

Są ludzie, którzy komarom smakują bardziej, są tacy którzy smakują mniej. Babcine mądrości mówią, że najsmaczniejsze są dzieci, bowiem mają słodką krew, ale tak naprawdę o atrakcyjności dla letnich krwiopijców decyduje nasz zapach. Osoby, które mają wyższe stężenie cholesterolu, są masywniejsi, a także aktywni fizycznie są bardziej narażeni na ukąszenia. Podobnie jak kobiety w ciąży.


Komary przyciąga także wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi. Sposobem na obniżenie tego czynnika jest wyeliminowanie produktów bogatych w puryny. Unikamy zatem mięsa - wieprzowiny, cielęciny, baraniny; ryb - śledzi, sardynek, makrel, ale także pstrągów - oraz części warzyw, jak szparagi czy szpinak. Warto za to zaopatrzyć się w pieczywo pełnoziarniste i chudy nabiał. Jednocześnie zwróćmy uwagę, by z naszego jadłospisu wykluczyć tłuste dania oraz alkohol.

 

Czytaj więcej o szparagach. Kliknij!


Czosnek! Legendarny środek odstraszający wampiry, działa także na komary. Po zjedzeniu czosnku nasza skóra wydziela na tyle nieprzyjemny zapach, że komary wola poszukać innych ofiar. Niestety ten zapach wyczuwalny jest także przez ludzi. Istnieje więc ryzyko, że wraz z odstraszeniem komarów - odstraszymy swoich znajomych. Cytryna ma równie nieprzyjemny zapach dla komarów. Nie tylko jest bogata w witaminę C, ale i w kwas cytrynowy, który wydzielany przez naszą skórę, odstrasza komary, a jest niewyczuwalny dla otoczenia.

 

Do czego dodać czosnek? Kliknij!


Witamina B1 to kolejny sposób. Niestety brakuje potwierdzenia naukowego, że B1 nadaje naszej skórze nieprzyjemny dla komarów zapach, jednak wiele osób z powodzeniem ją stosuje. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować zwłaszcza, że ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu, wspomagając przerabianie węglowodanów i cukrów w energię. Dodatkowo witamina B1 ma pozytywny wpływ na nasze nerwy, które z reguły są zszargane podczas nierównej walki z komarami. B1 znajdziemy w roślinach strączkowych - soczewicy, soi, fasoli i grochu, a także w pestkach słonecznika i kaszy gryczanej. Niestety bogate w B1 piwo odpada - alkohol, jak już wiemy, komary przyciąga.

 

Kasza gryczana na 500 sposobów. Kliknij!


A jak pozbyć się komarów z naszych domostw? Najlepiej po prostu ich nie wpuszczać. Niestety zamykanie okien podczas upałów odpada, nie każdy też ma ochotę instalować moskitiery, a na środki komarobójcze patrzymy z podejrzliwością. Skoro zabijają owady na śmierć, to może i nam zaszkodzą? Na szczęście istnieją naturalne metody.

 

Po pierwsze olejki eteryczne. Komary odstraszają zapachy migdałów, cytryn, cynamonu, wanilii, eukaliptusa, sosny i kokosów. Wystarczy, że 20 mililitrów wybranego olejku rozcieńczymy w szklance alkoholu i rozpylimy w mieszkaniu lub naniesiemy na skórę.


Dobrym pomysłem jest także ustawienie na naszych parapetach naturalnych odstraszaczy. Co działa? Doniczki z ziołami - bazylia, mięta, rozmaryn czy trawa cytrynowa. Doraźnie zaś polecamy talerzyk z siekaną cebulą.

 

Powodzenia!

 

Poczytaj także o domowej uprawie ziół. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Zupa meksykańska

Bardzo pożywne i smaczne danie jednogarnkowe,które urzeknie każdego . Polecan...

Odsłon: 12041

30 min
19
60 min
4
>60 min
1
60 min
1
Dania główne Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to wyjątkowe połączenie chrupiącego na zewnątrz i miękkie...

Odsłon: 1088

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20