Co na obiad? Szybciej się nie da, a rodzina będzie się zajadać

Brakuje ci pomysłu, jakie danie przygotować na dzisiejszy obiad? Jeżeli lubisz szybkie posiłki składające się z prostych składników, kiełbasa z curry z pewnością przypadnie ci do gustu. Sekretem tej potrawy jest gęsty aromatyczny sos na bazie passaty pomidorowej, keczupu i przypraw. Poniżej znajdziesz przepis na kiełbasę curry, podpowiemy ci także, z czym najlepiej ją zaserwować.

Przepis na kiełbasę curry | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W tym daniu oprócz kiełbasy bardzo ważny jest sos, do którego należy dodać wywodzącą się z kuchni indyjskiej przyprawę curry. Co wchodzi w jej skład? Przede wszystkim jest to kurkuma, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Oprócz niej znajdziemy tu imbir, cynamon, chili, pieprz, goździki, kardamon, kminek, gałkę muszkatołową i czosnek. Składniki te mają działanie korzystnie wpływające na trawienie, odporność, zwalczają bakterie i wirusy, działają antyoksydacyjnie, pomagają stabilizować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dlatego mieszanka curry powinna zagościć w twojej codziennej diecie. Sprawdź, jak zrobić kiełbasę curry na obiad. 

Sprawdź także: Co na obiad? Kurczak orzo z jednej patelni. Zrobisz w 20 minut

Co na obiad? Kiełbasa w curry – przepis

Kiełbasa curry to przepis z jednej patelni, dzięki czemu nie tylko jest szybka w przygotowaniu, ale i po skończonym posiłku nie będziesz mieć dużej liczby naczyń do sprzątania. Warto dodać tu również kilka warzyw, dzięki czemu oprócz witamin i minerałów dostarczysz organizmowi błonnik, który na dłużej cię nasyci. Sos, z którym podawana jest kiełbasa jest gęsty, aromatyczny, słodko-kwaśny i lekko pikantny. 

Składniki

  • 5 kiełbas grillowych, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża marchew, 
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 300 ml passaty pomidorowej, 
  • 100 ml ketchupu pikantnego,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2-3 łyżki przyprawy curry,
  • szczypta chilli,
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra.

Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Umyj warzywa. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, paprykę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę natnij z dwóch stron, a następnie podsmaż ją na dużej patelni na odrobinie oleju, kiedy się zarumieni, przełóż ją na talerz. Dodaj cebulę i inne warzywa, wszystko podsmaż. Wlej passatę pomidorową i keczup, dodaj wodę, miód, ocet, oraz przyprawy, wszystko wymieszaj i duś przez kilka minut. Na koniec na wierzch wyłóż kiełbasę, pozostaw ją w sosie, aby dobrze się podgrzała. Wierzch dania warto posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Gotowe! 

Z czym podawać kiełbasę z curry?

Takie danie możesz serwować z różnymi dodatkami. Najprostszym rozwiązaniem będzie podanie go z pieczywem, świetnie sprawdzi się zarówno chleb, jak i bułki. Możesz także ugotować do niego ziemniaki lub podać je z ryżem, który doskonale komponuje się z daniami kuchni indyjskiej. Jeżeli nie ograniczasz kalorii, możesz także pokusić się o przygotowanie domowych frytek lub pieczonych ziemniaczków, chrupiący dodatek z kiełbasą curry to niebo w gębie. 

Źródła: dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmi...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
18

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5