Sezon na truskawki

Co z tą cykorią?

Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić?

Fot. 123RF/Picsel

Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część upraw przykryto płachtami materiału i pozostawiono na zimę. W tym czasie cykoria wyrosła, stawiając przed wszystkimi pytanie - jak wykorzystać jej górną część?

 

Co ciekawe, cykorię nadal uprawia się tak samo, czyli chroniąc liście przed promieniami słońca. To jedno z nielicznych warzyw liściastych, które nie powinno kusić zielenią, a urzekać bladością. Liście narażone na zbyt długi kontakt ze słońcem - gorzkną. Z tej przyczyny unikamy kupowania cykorii na nieosłoniętych straganach.

 

Cykoria to, jak się okazuje, samo zdrowie. O obecność bladych liści w diecie powinny w szczególności postarać się osoby dbające o linię. Jest to źródło wyjątkowo dobrze przyswajalnego i niskokalorycznego błonnika. A jeśli chodzi o ogólną kaloryczność cykorii - to robi wrażenie. Średnia główka to jedynie 32 kcal!

 

Na niskiej zawartości kalorii lista zalet cykorii się nie kończy. Witamina C, kwas foliowy i beta-karoten to kolejne składniki, na które warto zwrócić uwagę komponując zdrową dietę. Warto zaznaczyć, że beta-karoten zamieniany jest w naszych organizmach w prowitaminę A, która pozwala nam zachować młody wygląd, niszcząc wolne rodniki. Cykoria ma także zbawienny wpływ na wątrobę, nerki, jelita oraz żołądek. Uwaga - cykorią mogą rozkoszować się także osoby chore na cukrzyce!

 

Cykorię najczęściej podaje się na surowo. Jest to bowiem doskonałe warzywo sałatkowe, o lekko goryczkowym smaku. Świetnie komponuje się z pomidorem, czerwoną cebulą i winegretem, choć liście solo także się sprawdzają. Z tym że do winegretu lepiej dodać olej z pestek winogron czy słonecznikowy, aby nie podkreślać goryczy zwyczajową oliwą z oliwek.

Polecamy sałatkę z cykorii i wędzonego łososia! Klikaj śmiało!

 

Cykoria pasuje także do owoców. Warto dodać do niej jabłka i złamać ich słodycz cebulą dymką, ogórkiem kiszonym, a wszystko polać sosem musztardowym. Zupełnie inne oblicze pokaże cykoria z cytrusami - dodajmy kiwi, płatki migdałowe i sos miodowy. Można również użyć pomarańczy lub grejpfrutów, skropionych sokiem z cytryny.  Liście cykorii pomieszczą także dowolne nadzienie tworząc zdrowe i atrakcyjne dla oka oraz podniebienia przekąski. Wystarczy skropić listki sokiem z cytryny, olejem oraz oprószyć kolorowym pieprzem, by móc napełnić je dowolnym twarożkiem, czy pastą.

Cykorię można też podawać na ciepło. Wykwintnym, klasycznym i na wskroś francuskim sposobem jest uduszenie jej na maśle, ze szczyptą cukru pudru i sokiem z cytryny. Tak przyrządzaną cykorię warto podlać białym półwytrawnym winem. Lekko podgotowane cykorie, przekrojone wzdłuż, można też ułożyć na tarcie z ciasta kruchego i zapiec z cebulą, olejem słonecznikowym i parmezanem. Można je także zapiec pod beszamelem - solo - lub z dodatkiem mięsa czy ryby.

 

Polecamy cykorię zapiekaną z szynką! Klikaj śmiało!

 

Więcej przepsiów na cykorię? Klikaj!

Cykoria oczami Magdy Gessler. Czytaj na Styl.pl!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 1087

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 315

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

32
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

21
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

26