Co zamiast owsianki? Te gofry do rewolucja śniadaniowa

Gofry owsiane zamiast owsianki to przepis na zdrowe śniadanie. Dostarczy dużo energii, poprawi koncentrację i samopoczucie oraz rozkręci jelita do lepszej pracy. Dowiedz się, z czym jeść gofry owsiane, żeby nie przytyć i uzupełnić niedobory witamin i minerałów.

Gofry owsiane zamiast owsianki - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Choć klasyczne gofry są pyszne, to w 100 gramach mogą zawierać nawet ponad 300 kalorii. Częste przyrządzanie ich ze słodkimi dodatkami na śniadanie mogłoby skończyć się przybraniem kilku kilogramów. Jeśli zależy ci na zdrowej sylwetce, wypróbuj przepis na dietetyczne gofry owsiane. Ciasto na bazie płatków, choć nie mniej kaloryczne, dostarcza wielu witamin i minerałów.

Sprawdź także: Co jeść wieczorem, żeby mieć niski cukier rano? Najlepsze kolacje dla diabetyka

Dlaczego warto jeść płatki owsiane na śniadanie?

Czy chcesz zjeść gofry owsiane zamiast owsianki, którą klasycznie podajesz o poranku? To ciekawa alternatywa na pierwszy posiłek dnia, szczególnie gdy zależy ci na dostarczeniu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść płatki owsiane na śniadanie?

Choć 100 gramów płatków owsianych to ok. 300 kalorii, to ich skład uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Zawierają witaminę E (przeciwutleniacz zwany witaminą młodości) i te z grupy B. Są źródłem potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi i manganu. Przeważają tu białko i węglowodany, ale zawartość tłuszczu jest także trzykrotnie wyższa niż w innych płatkach (płatki są skarbnicą zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych). To wszystko sprawia, że produkt cechuje się wyższą wartością odżywczą i energetyczną

Dlaczego warto jeść płatki owsiane na śniadanie? Płatki owsiane zawierają dużą porcję błonnika pokarmowego, który nie tylko usprawnia układ trawienny (poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom), ale też zwiększa uczucie sytości na dłużej. To pomaga w skuteczniejszym odchudzaniu. Co więcej, obniżają poziom cholesterolu i stabilizują poziom glukozy we krwi.

Dzięki obecności antyoksydantów w składzie płatki owsiane chronią przed chorobami cywilizacyjnymi (m.in. profilaktyka przeciwmiażdżycowa, przeciwcukrzycowa i antynowotworowa). Mogą też pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu nerwowego, co przekłada się na poprawę koncentracji, samopoczucia i pracy mózgu

Gofry owsiane zamiast owsianki

Jeśli chcesz wykorzystać ulubiony składnik na śniadanie, ale przyrządzając gofry owsiane zamiast owsianki, sięgnij po sprawdzony przepis. Recepturę przetestowali nasi użytkownicy. 

Dietetyczne gofry owsiane

 Dietetyczne gofry owsiane Zobacz przepis

Dietetyczne gofry owsiane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić gofry owsiane? 100 gramów płatków owsianych zmiel na drobny pył i przesyp do miski. Dolej 100 ml mleka (2 proc.) i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj, do połączenia składników. Masę odłóż na kilka minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Na gorącą blaszkę wylej ciasto. Piecz przez ok. 5-8 minut, do zarumienienia gofrów owsianych. 

Z czym jeść gofry owsiane - przepis na zdrowe śniadanie

Pamiętaj, żeby nie używać bitej śmietany, syropu klonowego, polewy czekoladowej, bananów, jogurtu owocowego czy suszonych owoców. To prawdziwe bomby kaloryczne i bardzo słodkie dodatki.

W takim razie, z czym jeść gofry owsiane? Przepis na zdrowe śniadanie, które dostarczy najlepszych wartości odżywczych i pomoże w odchudzaniu, to na przykład użycie powideł bez cukru (o obniżonej zawartości węglowodanów) lub skyru czy jogurtu naturalnego (probiotyków, które tylko wesprą pracę jelit i podkręcą metabolizm). Możesz posypać je szczyptą zmielonych orzechów.

Świetnie sprawdzą się też owoce o niskim indeksie glikemicznym. Należą do nich m.in. jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki, maliny, borówki, jagody, truskawki, poziomki, porzeczki czy aronia. 

Jeśli zależy ci na kremie czekoladowym, przygotuj ten na bazie awokado i kakao - choć jest wysokokaloryczny, to znacznie bardziej wartościowy dla twojego organizmu.

Źródło: Smaker.pl, onedaymore.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...

Odsłon: 5047

60 min
14

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133