Sezon na truskawki

Co zrobić z kukurydzy?

Złote ziarenka kryjące się w kolbach są nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. A w jaki sposób zamienić kukurydzę w pysze danie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe, wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e. W Ameryce Południowej otaczano ją kultem religijnym, który narodził się z wiary, że bogowie ulepili człowieka z mąki pochodzącej właśnie ze złotych ziaren.

Jakie właściwości ma kukurydza?

Głównym składnikiem kukurydzy jest skrobia, jednak oprócz niej jest jeszcze błonnik i białko. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, K, A oraz C. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, selenu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i cynku!

Kukurydza zawiera błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz usprawnia trawienie. Dodatkowo nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla osób, które nie mogą go spożywać. Żółty kolor kukurydza zawdzięcza luteinie, będącej silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Ten żółty barwnik jest jednym z powodów, dla którego kobiety starające się o dziecko i będące w ciąży powinny jeść kukurydzę - luteina wpływa korzystnie na rozwój płodu oraz na cykl owulacyjny.

Reklama

Jak kupić dobrą kukurydzę?

Świeża kolba powinna być gładka, z ziarnami ciasno przylegającymi do siebie. Ziarna powinny być pełne. Bardziej dojrzałe kukurydze mają ciemno żółty kolor i dużo twardsze ziarno, ponieważ cukier w ich wnętrzu zmienił się w skrobię. Jeżeli kupujemy kolbę z liśćmi, należy zwrócić uwagę na ich kolor - powinny być zielone, jeśli są żółte lepiej odłóż kukurydzę na półkę.

W jaki sposób wykorzystać kukurydzę? Jeśli brakuje wam pomysłów, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że będzie pysznie.

 

1. Zupa kukurydziana

Fot. Jolao na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kukurydza w słoiczkach

Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kukurydza w przyprawach

Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Empanadas z kukurydzą i cebulą

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Tajskie kotleciki kukurydziane

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pasta kanapkowa z tuńczyka i kukurydzy

Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Drobiowa mozaika z kukurydzą

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Ciasto kukurydziane z rumem

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Naleśniki kukurydziane

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Chlebek kukurydziany

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 55

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

29
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25