Co zrobić, żeby cytryny nie pleśniały? Banalny, ale skuteczny sposób na przechowywanie cytryn

Kupiłeś zbyt dużo cytryn i część z nich pokryła się nieestetyczną pleśnią? Niestety, popsute owoce należy jak najszybciej wyrzucić. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać cytryny, aby nie spleśniały. Wystarczy zastosować prosty trik, który uchroni cię przed marnowaniem jedzenia.

Jak przechowywać cytryny, aby nie spleśniały? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cytryny to bardzo zdrowe owoce. Cenione są przede wszystkim ze względu na zawartość witaminy C, która wspiera odporność oraz pomaga zapobiegać infekcjom, co jest szczególnie istotne w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia i grypę. Dodatkowo cytryna dostarcza cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu oraz wykazują potencjał przeciwnowotworowy. Zawiera także potas, wapń i magnez, a także błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom i przyspiesza metabolizm. Ponadto cytryna ma działanie wspierające trawienie, korzystnie wpływa na kondycję skóry, a także pomaga dbać o świeży oddech.

Warto więc włączyć cytryny do swojej diety. Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio przechowywać je po zakupie. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego cytryny pleśnieją oraz jak tego uniknąć. 

Sprawdź także: Czarne kulki mocy – odtruwają organizm, łagodzą bóle brzucha i jelit. Co można zrobić z owoców czarnego bzu?

Dlaczego cytryny pleśnieją?

Jeżeli chcesz, aby zakupione przez ciebie cytryny, były zdatne do spożycia jak najdłużej, zwróć uwagę na ich stan już w sklepie. Niejednokrotnie na ich skórce można znaleźć ślady pleśnienia. Dlatego wybieraj tylko jędrne owoce o ładnym zapachu, bez śladów uszkodzeń. Zastanawiasz się, dlaczego cytryny pleśnieją? Najczęstszą przyczyną psucia się cytryn jest ich nieodpowiednie przechowywanie. 

Jak przechowywać cytryny?

Cytryny najlepiej przechowywać osobno, nie wkładając jej do jednej miski z innymi owocami. Możesz trzymać je na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej lub schować je do lodówki. Pamiętaj, aby zapewnić im dostęp powietrza, np. wkładające je do przewiewnego koszyka, ten zabieg zapobiegnie ich pleśnieniu. Warto pamiętać, aby unikać uprzedniego krojenia cytryny w plasterki, lepiej przechowywać je w całości. Świetnym miejscem będzie także chłodna spiżarnia. Unikaj natomiast okolic piekarników czy palników, wysoka temperatura może przyspieszyć psucie się owoców. 

Warto również unikać mycia owoców po przyniesieniu ich do domu, lepszym rozwiązaniem będzie wyczyszczenie ich dopiero przed zjedzeniem. Ponieważ na skórce cytryn znajdują się woski oraz substancje chroniące je przed psuciem. Oczywiście przed spożyciem należy się ich pozbyć, jednak nie ma sensu robić tego zbyt wcześnie. Sposobem na przechowywanie cytryn przez długi czas, nawet do kilku tygodni, jest umycie nieuszkodzonych owoców, a następnie włożenie ich do czystego słoika i zalanie całości wodą. 

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku »

Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce »

Śniadanie 50 plus. Na jakie potrawy stawiać po pięćdziesiątce? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pankejki jogurtowe

Puszyste i lekkie niczym chmurka placuszki śniadaniowe. Przepis jest niezwykl...

Odsłon: 26199

15 min
19
15 min
13
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 108

30 min
6
Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 611

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

131