Sezon na truskawki

Czas na botwinkę!

To właśnie teraz botwina smakuje najlepiej. Warto więc poszukać jej w warzywniaku, aby móc rozkoszować się pysznymi, sezonowymi potrawami

Fot. 123RF/Picsel

Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy.

Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu oraz zawału serca. Co więcej, warzywo to może również zapobiegać niebezpiecznemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Warzywa te powinny uwzględnić w swej diecie także kobiety w ciąży. Buraki dostarczą do naszego organizmu porcję cennego kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Generalnie, wszystkie panie powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie jak najczęściej pojawiały się buraki. Zawarte w nich substancje są szczególnie cenne dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż warzywa te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości z nią związane.

Wielu naukowców interesują również antynowotworowe właściwości buraków. Okazuje się, iż w tych warzywach znajdziemy cenną betaninę - silny przeciwutleniacz, usuwający z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Lekarze zauważyli, że osoby wypijające w ciągu dnia około dwóch szklanek soku z buraków lepiej znoszą chemioterapię oraz szybciej wracają do zdrowia.

 

1. Botwinka

Fot. GlobusKulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Ruskie pierogi z botwiną i borówką

Fot. FoodSafari na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Podsmażana botwina

Fot. Fafiatko Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Tarta z botwinką i szpinakiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Botwinka na zimę

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Botwinka fermentowana w kefirze

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pyszna sałatka z botwinki

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kotlety mielone z botwinką

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Tarta z botwinką

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 127

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25