Czekolada, czekolada - ale jaka?

Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru!

Fot. 123RF/Picsel

Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady.

Gorzka

Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i deserów, ale wiele osób lubi ją jeść w sposób naturalny. To niewątpliwie czekolada dla smakoszy i koneserów.

Mleczna

Większość sprzedawanych czekolad zawiera ok. 20 proc. masy kakaowej. Mleko łagodzi gorzki smak naturalnych ziaren kakaowca. Czekolada mleczna jest bardzo słodka. Nic dziwnego, bo aż 50 proc. jej masy to cukier. Producenci dodają do niej też sztuczne substancje aromatyczne i smakowe, wanilię lub (zamiast mleka) proszek mleczny.

Biała

Ten rodzaj czekolady nie posiada w swoim składzie miazgi kakaowej. Zastępuje ją masło kakaowe (w najlepszych tabliczkach do 33 proc. zawartości), duża ilość mleka lub śmietanki oraz cukier. Smakosze i koneserzy pogardzają białą czekoladą, co jednak nie zmienia faktu, że ma ona swoich wielbicieli.

Deserowa

Zawiera od 30 do 70 proc. miazgi kakaowej, a także tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki. Ma specyficzny smak. Jest doskonałym dodatkiem do różnych wyrobów cukierniczych.

Jaką czekoladę wybrać dla prawdziwego smakosza? Porozmawiaj na Forum!

Firmy prześcigają się w tworzeniu różnych, urozmaiconych form czekolady. Są dostępne kolorowe, nadziewane, z bakaliami, wiórkami kokosowymi, czy bąbelkowe. Warte wspomnienia są jeszcze następujące rodzaje czekolad:

Kuwertura

Bardzo wysokiej jakości czekolada. Niestety rzadko można zobaczyć ją na sklepowych półkach ponieważ oferowana jest głównie w blokach po 2,5 kg, a w handlu detalicznym w postaci tabliczek po 100 lub 200 gramów. Kuwertura wykorzystywana jest do tworzenia czekoladek i dekoracji cukierniczych. Swoją wysoką jakość zawdzięcza dużej zawartości masła kakaowego, zawiera ponad 35% tłuszczu. Wykorzystywana głównie jako doskonała polewa na przykład do ciast.

Czekolada nadziewana

Dzieki różnorodności nadzień, każdy na pewno znajdzie odpowiednie dla siebie. Mamy nadzienia śmietankowe i owocowe - często tworzone z egzotycznych owoców. Czekolada nadziewana powstaje z masy czekoladowej, do której dodawane są nasiona oleiste, owoce oraz inne naturalne dodatki aromatyczne i smakowe.

Czekolada napowietrzona

Potocznie zwana jest czekoladą bąbelkową. Dostępna jest w trzech wersjach: biała, mleczna oraz mieszana. Uformowana jest z masy czekoladowej, która poddawana jest działaniu dozwolonych gazów obojętnych. W sklepach mozna je kupić w formie standardowej tabliczki czekolady, ale występuje również w postaci batoników.

Wyroby czekoladopodobne

Produkty czekoladopodobne w założeniu mają wyglądem i smakiem przypominać prawdziwe czekolady. Jednakże o ile pierwsze założenie potrafią spełnić, tak pod względem smakowym odstają znacząco od oryginalnych wyrobów. Tłuszcz kakaowy jest zastąpiony roślinnym, a zawartość kakao nie przekracza 7% całkowitej masy. Największy zysk wytwórcy produktów czekoladopodobnych mają w okresach świątecznych, kiedy kupujemy figurki mikołajów, czy zwierzątek.

Czekologia

Czekolada doczekała się wielu naukowych opracowań. Istnieją nawet ludzie, którzy uprawiają dyscyplinę o nazwie czekologia. Twórcą tej nowej nauki jest nowozelandzki psychoterapeuta, Murray Langham, który uważa, iż można określić charakter człowieka po tym, jaką lubi czekoladę. Aby określić cechy charakteru danej osoby, musimy dowiedzieć się jaki rodzaj, czyli nadzienie, kolor oraz kształt czekolady lubi najbardziej. A jak przedstawia się ogólna charakterystyka zwolenników danej czekolady?

Mleczna - ludzie romantyczni i nostalgiczni

 

Biała - oznacza niezdecydowanie

 

Deserowa - osoby, które myślą perspektywicznie

 

Gorzka - oznacza wyrafinowany gust

 

Z masą kawową - oznacza ludzi niecierpliwych

 

Z nadzieniem pomarańczowym - osoby, które sprawdzają się w trudnych sytuacjach

 

Z migdałami -ludzie, którzy myślą szybko i lubią eksperymentować

 

Z nadzieniem toffi - oznacza zmysłowość

 

W kształcie trójkąta - charakteryzują egoistów

 

Kwadratowe - to ludzie uczciwi, na których można polegać

 

W kształcie diamentów- osoby, które lubią być rozpieszczane

 

O czym każdy smakosz czekolady wiedzieć powinien? Kliknij!


Opracowała: Justyna Kwiecień

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Pankejki jogurtowe

Puszyste i lekkie niczym chmurka placuszki śniadaniowe. Przepis jest niezwykl...

Odsłon: 26229

15 min
19
15 min
13
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 117

30 min
6
Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 622

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

131