Sezon na truskawki

Czy cukrzyk może jeść truskawki?

Truskawki to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna. Wzmacniają odporność, pomagają w walce z infekcjami oraz pozytywnie wpływają na działanie jelit. Czy ich spożywanie jest bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę?

Fot. 123RF/Picsel

Cukrzyca to choroba przewlekła, polegająca na nieprawidłowym wydzielaniu insuliny odpowiedzialnej za regulowanie poziomu cukru we krwi. Nie da się z niej wyleczyć, można jednak zniwelować jej negatywne działanie poprzez zmianę nawyków żywieniowych. Dieta diabetyków powinna składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Ważny jest dobór produktów, a także ich ilość.

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Światowej Organizacji Zdrowia, osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie (z czego 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce). Ich suma w ciągu doby powinna osiągnąć minimum 400 g.

Decydując się na owoce, warto mieć na względzie, że zawierają one fruktozę, przyczyniającą się bezpośrednio do wzrostu stężenia cukru we krwi. W diecie diabetyków doskonale sprawdzą się grejpfruty, mandarynki, a także  słodkie truskawki (25 IG). Nie wolno ich jednak jeść bez umiaru.

Jedna szklanka truskawek podniesie poziom cukru o 40mg/dL. Jeśli mamy ochotę na więcej, możemy podać je np. z jogurtem naturalnym lub kefirem. Połączenie owoców z białkami i tłuszczem sprawi, że fruktoza będzie wchłaniała się wolniej, przez co dłużej będziemy rozkoszować się ich smakiem.

Zobacz także:

Ile kalorii mają truskawki? >>

Jak przechowywać truskawki? >>

Proste triki na usuwanie szypułek z truskawek >>

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? >>

5 zaskakujących przepisów na ciasto z truskawkami >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

28
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

15
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

24
Informacje Jak zrobić idealną kruszonkę do ciast i deserów? Podpowiadamy

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, ab...

20