Sezon na truskawki

Czy kolor jajka ma znaczenie?

Dokonując zakupu jajek, z pewnością nie raz sugerowaliście się ich klasą, wielkością oraz pochodzeniem. Podczas wyboru oprócz sprawdzenia, czy któreś z nich nie jest pęknięte, wiele osób patrzy również na kolor skorupki. Jaka jest najbardziej odpowiednia? Brązowa, biała, a może nakrapiana? Czy ten szczegół ma istotne znaczenie na jakość wybieranego produktu?

Fot. 123RF/Picsel

Największym powodzeniem wśród Polaków cieszą się jajka z brązową skorupką. Panuje przeświadczenie, że są one o wiele zdrowsze i posiadają więcej cennych właściwości. Przez wielu są kojarzone z naturalną hodowlą kur na wsi w sprzyjających, bezstresowych warunkach. Jajka z jasną skorupką są oceniane jako gorszy sort, obarczony modyfikacjami. Kojarzone głównie z hodowlą przemysłową. Czy przepuszczenia te są rzeczywiście słuszne?

Co wpływa na kolor skorupki jajka?

Kupując jajka w sklepach lub na targowiskach można zauważyć różnicę w cenach między jajkami z brązową skorupką, a tymi z białą. Te ciemniejsze są niemal zawsze droższe od jasnych. Czy wyższa cena w tym przypadku idzie w parze z jakością?
Mimo rozpowszechnionych opinii i panujących stereotypów, okazuje się, że kolor jajka nie ma większego znaczenia. To, jaki ma odcień, zależy od upierzenia, genów i rodzaju kury, która je znosi, a także od proporcji barwników. Rasa Plymouth Rock czy Karmazyn znosi jajka z brązową skorupką, natomiast Leghorn z białą. Nie są to jedyne kolory, z jakimi możemy się spotkać. Araucana, Ameraucana, Dongxiang czy Lushi znoszą jajka w odcieniach zieleni i niebieskiego.
Skąd ta rozbieżność? Za te kolory odpowiadają trzy rodzaje barwników: protoporfiryna, która nadaje brązową barwę i wszystkie jej odcienie oraz biliwerdyna i jej chelat z cynkiem, odpowiedzialne za niebieską oraz zieloną barwę skorupki. Białe jajka są natomiast całkowicie pozbawione pigmentu. O wiele mniejszy wpływ na kolor skorupki jajka mają takie czynniki jak: pokarm, czy warunki panujące w hodowli.

Reklama

Wartości odżywcze

Każdy rodzaj jajka ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie liczy się ich kolor czy rozmiar. Każde z nich dostarcza do ludzkiego organizmu niezbędne minerały, m.in. miedź, żelazo, cynk i selen oraz witaminy: A, B, D i K. Dzięki posiadanym wartościom odżywczym są często wykorzystywane w dietach sportowców i osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Stanowią źródło zdrowych tłuszczy i pełnowartościowego białka, które jest niezwykle łatwo przyswajalne przez każdego z nas.

A co z mitem, mówiącym o tym, że częste jedzenie jajek podnosi poziom cholesterolu? Faktem jest, że jajka zawierają go sporo bo aż 200 mg. Jednak nie powinniśmy się tym bardzo przejmować. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma dużego wpływu na jego ogólny poziom w naszym organizmie. Badania wskazują, że u większości osób nawet zjadanie kilku jajek tygodniowo nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi, ani nie zwiększa ryzyka wystąpienia zawału serca. Co więcej, naukowcy udowodnili, że jedząc jaja możemy wspomóc i uregulować pracę wątroby oraz podnieść poziom dobrego cholesterolu (HDL), chroniącego nas m.in. przed chorobami serca i udarem mózgu.

Co można z nich przygotować?

Cudownie smakują solo, często są również wykorzystywane jako składnik deserów, dań głównych oraz przekąsek. Dla wielu osób to nieodzowny element śniadania. Jak przygotować prosty i smaczny posiłek z jajkami w roli głównej? Poznajcie sprawdzone przepisy naszych użytkowników.

 

1. Jajeczne chmurki

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Babeczki jajeczne

Fot. Bibimini na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

3. Gotowana jajecznica

Fot. tasty-and-fit Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Pasta jajeczna

Fot. Agnes72 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Sałatka jajeczna

Fot. Insignificant na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


6. Jajka faszerowane

Fot. Tolerancja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


7. Jajka sadzone

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

8. Zapiekanka jajeczna

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

9. Jajeczna pizza

Fot. Mechanik79 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

10. Omlet wiedeński

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Turecki chlebek z patelni

Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, pon...

Odsłon: 1030

30 min
6
60 min
20
Dania główne Kluski kładzione

Kluski kładzione inaczej zwane ciepane . Dodatek obiadu do sosu czy mięs . Al...

Odsłon: 241

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na lato. Tych przepisów nie powstydzi się najlepsza gospodyni

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, owocowe desery. Przepisy na ciasta, które wam zaproponujemy, z pewnością zachwycą zarówno domowników...

3
Informacje 10 przepisów na ładne ciasta. Goście będą nimi zachwyceni już przed spróbowaniem

Niezależnie od tego, jakie słodkości planujesz upiec w najbliższym czasie, warto zadbać o to, żeby nie tylko pysznie smakowały, ale też pięknie wyg...

30
Informacje Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Pięknie wyrośnie, będzie delikatne w smaku i bardzo puszyste

Choć fanów ciasta drożdżowego jest wielu, to jego przyrządzanie może przysporzyć wielu problemów, dlatego uznawane jest za skomplikowane. Z właściw...

20
Informacje Ciasto, które warto znać. Fale Dunaju, czyli popisowy deser gospodyń z PRL-u

Ciasto Fale Dunaju było kiedyś obowiązkową pozycją w menu rodzinnych spotkań i prywatek. Obecnie pamięć o nim wydaje się zanikać. Niesłusznie, gdyż...

25