Czy odgrzewanie potraw to dobry pomysł?

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł?

Fot. 123RF/PICSEL

Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają odpowiedniego smaku. Ale w jaki sposób wpływa to na ich wartości odżywcze?

Szybkie podsmażanie

W przypadku odgrzewania potraw, najczęściej zdarza nam się podsmażać je ponownie na patelni. Warto jednak mieć wówczas na uwadze, że w ten sposób znacząco podnosimy kaloryczność zjadanych przez nas dań. Szczególnie ryzykownym jest odgrzewanie w ten sposób potraw takich jak krokiety lub kotlety schabowe, które zostały wcześniej usmażone. Ich panierka zachowuje się jak gąbka, chłonąc dodatkowe porcje tłuszczu i kalorii.

Co więcej, podczas ponownego podsmażania wyjątkowo łatwo o ich przypalenie, a tym samym wytworzenie na patelni wielu szkodliwych substancji, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Bardzo poważnym błędem jest również stosowanie tłuszczów, które mają niską temperaturę dymienia (nie są odporne na wysoką temperaturę i łatwo się przypalają). Owszem, pierogi podgrzane na maśle smakują bardzo dobrze, jednak bardzo łatwo o to, by tłuszcz osiągnął zbyt wysoką temperaturę, a na naszej patelni wytworzyły się toksyczne związki.

Zobacz sprawdzone porady i przepisy na grilla. Kliknij!

Grill

Ponowne gotowanie

W przypadku zup i sosów odgrzewanie jest zdecydowanie prostsze. Warto jednak pamiętać, iż częste i długie gotowanie znacząco obniża ilość składników odżywczych i witamin, znajdujących się w naszej potrawie. Warto również pamiętać, iż podczas podgrzewania składników odżywczych pozostanie w wodzie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie odgrzewanie jedzenia w sosie, którym następnie zjemy.

Jak odgrzewać potrawy?

Czy w takim razie powinniśmy całkowicie zrezygnować z odgrzewanych potraw? Niekoniecznie. Powinniśmy jednak pamiętać, że niektóre metody są lepsze od innych. Wbrew obiegowej opinii odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce wcale nie jest szkodliwe. Co więcej, badania udowodniły, że potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują więcej substancji odżywczych. Wybierając tę opcję, powinniśmy przykrywać jedzenie specjalnym kloszem oraz używać odpowiednich naczyń.

Nie powinniśmy się obawiać potraw podgrzewanych w piekarniku lub na parze. Gdy mamy ochotę na odsmażane dania, powinniśmy zadbać o to, by tłuszcz był mocno rozgrzany – tylko w takim wypadku potrawa nie będzie nim nasiąkać. Pamiętajmy również, że dodanie do potrawy śmietany lub maki sprzyja przywieraniu do garnka i przypaleniu podczas odgrzewania. Jeśli dodatkowo zadbamy o tych kilka szczegółów, możemy zjeść nasz posiłek bez zbędnych obaw.

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Karkówka w słoiku

Domowa konserwa mięsna w słoikach. Karkówka w takim wydaniu doskonale sprawdz...

Odsłon: 53510

>60 min
115
Desery Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Ś...

Odsłon: 52

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

3
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

133