Czym zastąpić cukier? Poznaj alternatywy dla białego cukru

Cukier jest ważnym źródłem energii, jednak w nadmiarze jest on bardzo szkodliwy. Między innymi jest główną przyczyną powstawania próchnicy, podnosi ciśnienie krwi i prowadzi do chorób metabolicznych. Na szczęście obecnie na rynku dostępne są zdrowe zamiennik, które również nadają słodki smak.

Fot. 123RF/Picsel

Jeśli lubisz słodki smak i nie potrafisz sobie wyobrazić wielu potraw bez dodatku cukru, sprawdź, jak możesz go zamienić.

Poznaj zdrowe zamienniki białego cukru.

Stewia

Jest to naturalny zamiennik białego cukru, który jest bezkaloryczny. Stewia ma zerowy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi.

Stewia dostępna jest w różnych postaciach, można ją kupić w formie tabletek, proszku, liści, czy płynu. Jest wykorzystywana między innymi jako dodatek do napojów, lodów czy gum do żucia. Liście stewii mogą być wykorzystywane do sałatek.

Ksylitol

Jest to naturalna substancja, inaczej nazywana cukrem brzozowym, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie wpływa na gwałtowne podniesienie cukru we krwi. Jest on wykorzystywany nie tylko do słodzenia potraw, ale również na przykład przy produkcji gum do żucia czy past do zębów.

Erytrytol

Ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest trochę mniej słodki od białego cukru i jest od niego zdecydowanie mniej kaloryczny. Erytrytol ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Bardzo często jest wykorzystywany jako zamiennik zwykłego cukru przy wypiekach, przy produkcji lodów, do sosów, czy dżemów i marmolad.

Tagatoza

Jest to naturalny cukier prosty, który występuje w laktozie. Jest to mało znany słodzik, który może zastąpić tradycyjny biały cukier. Jest mniej kaloryczny od cukru, ma niski indeks glikemiczny. Tagatoza jest wykorzystywana w cukiernictwie, przy produkcji leków, a także kosmetyków.


Reklama

 

Miód

Ze względu na swoje właściwości zdrowotne (między innymi wspomaga walkę z przeziębieniem, ponieważ działa bakteriobójczo), może być on wykorzystywany jako zdrowszy zamiennik cukru. Ma on jednak dużo kalorii i wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego nie należy uważać z jego ilością w diecie.

Jak widać, istnieje wiele zdrowych zamienników białego cukru. Ich ceny nie są wysokie, a w sklepie Cośdlazdrowia możesz kupić słodziki naturalne w promocyjnych cenach.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deserki karpatka z owocami

Pokochasz te deserki karpatka z owocami, ponieważ łączą w sobie wszystko, co...

Odsłon: 236

60 min
4
Ciasta Truskawkowy sernik bez cukru

Ten truskawkowy sernik bez dodatku cukru zachwyci Twoje podniebienie świeżym...

Odsłon: 91

15 min
2
15 min
2
Sałatki Sałatka z warzyw z rosołu

Dzisiaj tradycyjna sałatka jarzynowa do której użyłam warzyw z rosołu. Sałatk...

Odsłon: 138

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Wiosenne sałatki palce lizać. Szparagi, rzodkiewka i sałata w roli głównej

Wiosna i lato to czas, w którym w sklepach i na targowiskach królują sezonowe warzywa. Nowalijki – bo to głównie o nich mowa – zachwycają nie tylko...

2
Informacje Nowalijkowy sok na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Najlepiej pij na czczo

Młoda natka pietruszki, spożywana w formie soku na czczo, jest doskonałym środkiem na oczyszczenie organizmu i usunięcie nadmiaru wody. Bogata w wi...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocami

To już ostatni odcinek kulinarnego programu „Ewa gotuje” w tym sezonie, dlatego tym bardziej warto towarzyszyć Ewie Wachowicz w kuchni - w sobotę,...

1
Informacje Wybrano najlepsze ciasto świata. Polska szarlotka zajęła pierwsze miejsce

Chociaż ciasta z jabłkami znajdziemy w menu wielu kuchni świata, to właśnie polska szarlotka robi prawdziwą furorę wśród zagranicznych turystów. W...

132